Papež František: Povolání jsou, ale je třeba je podpořit modlitbou

3.3.2014 

Prosit Boha za povolání, aby poslal kněze a sestry, kteří mají srdce pouze pro Něho a jsou svobodní od marnivosti, moci a peněz – vyzval dnes papež František v homilii při mši v kapli Domu sv. Marty.

Evangelium o bohatém mládenci (Mk 10,17-27), který pokleká před Ježíšem a ptá se Jej, co má dělat, aby měl život věčný – bylo jádrem dnešní papežovy homilie. „Onen mládenec – zdůraznil papež – měl silnou vůli slyšet Ježíšova slova. Byl dobrý, protože již od mládí dodržoval přikázání, ale nestačilo mu to, chtěl více. Byl puzen Duchem svatým. Ježíš na něj pohlédl s láskou a učinil mu nabídku: »Jdi prodej všechno, co máš, a přijď za mnou hlásat evangelium.« On však pro to slovo zesmutněl a odešel zarmoucen, protože měl mnoho majetku.“

Jeho srdce bylo zneklidněné Duchem svatým, který jej nabádal přistoupit k Ježíši a následovat Ho. Jeho srdce bylo plné, a on neměl odvahu je vyprázdnit. Vybral si peníze. Měl srdce plné peněz. Nebyl to však lotr, zločinec. Nikoli. Byl dobrý, nikdy nekradl, nepodváděl. Byly to poctivé peníze. Jeho srdce však bylo uvězněno, připoutáno k penězům. Neměl svobodu volby. Peníze rozhodly za něho.

„Kolik jen mladých – pokračoval papež František – cítí ve svém srdci toto volání přiblížit se Ježíši a jsou nadšení. Nestydí se před Ním pokleknout a veřejně prokázat svoji víru v Ježíše Krista. Chtějí jej následovat, ale mají srdce naplněné něčím jiným, nejsou už tak odhodláni je vyprázdnit, vracejí se zpět a jejich radost se mění ve smutek. Také dnes existuje mnoho mladých, kteří mají povolání, ale občas je něco zastaví.“

Musíme se modlit, aby se srdce těchto mladých mohlo vyprázdnit z jiných zájmů a lásek a jejich srdce bylo svobodné. A to je modlitba za povolání: »Pane, pošli nám sestry, pošli kněze, braň je před idolatrií, idolatrií marnivosti, pýchy a moci, před idolatrií peněz.« Modleme se, aby tato srdce byla připravena a mohla Ježíše následovat zblízka.

Mladík z dnešního evangelia – poznamenal papež – je hodně dobrý a potom hodně smutný. Dnes je mnoho takovýchto mladých lidí. Proto je třeba se k Bohu modlit intenzivně:

Touto modlitbou: »Pomoz, Pane, těmto mladým, aby byli svobodní a nikoli otroci a aby měli srdce jenom pro Tebe.« Tak může Pánovo povolání přijít a vydat plody. A toto je modlitba za povolání. Musíme se modlit hodně. A vždycky být pozorní. Povolání jsou. Musíme pomáhat, aby rostla a Pán mohl vejít do oněch srdcí a obdařit je onou nevyslovitelnou a úžasnou radostí, kterou má každý, kdo Ježíše následuje zblízka.

Končil papež dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.