Popeleční středa

5.3.2014 

Katecheze Svatého otce na gen. audienci, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Popeleční středou dnes začíná čtyřicetidenní postní doba, která nás přivede k Velikonočnímu triduu, památce umučení, smrti a vzkříšení Pána, srdci a jádru mystéria naší spásy. Postní doba nás na tento důležitý moment připravuje a proto je dobou „mocnou“, bodem obratu, který má každému z nás usnadňovat změnu, konverzi. Všichni se potřebujeme polepšit, změnit k lepšímu. Postní doba nám pomáhá vyjít z úmorných návyků a pokleslé náklonnosti ke zlu, jež nám strojí úklady. Církev nám v postní době adresuje dvě pozvání: uvědomit si hlouběji Kristovo vykupitelské dílo a žít závazněji svůj křest.

Uvědomění si divů, které Pán učinil pro naši spásu, disponuje naši mysl a naše srdce k postoji vděčnosti vůči Bohu za to, co nám daroval, za všechno, co koná pro svůj lid a celé lidstvo. Odtud vychází naše konverze. Je to vděčná odpověď na ohromující tajemství Boží lásky. Pozorujeme-li lásku, kterou k nám chová Bůh, vnímáme ochotu přiblížit se Mu. A to je konverze.

Žít až do dna křest, je druhé pozvání a znamená také nezvykat si na úpadek a bídu, s nimiž se setkáváme v ulicích našich měst a obcí. Existuje riziko, že budeme pasivně přijímat určitá jednání a nedivit se skličujícím skutečnostem, které nás obklopují. Zvykáme si na násilí jako by to byla samozřejmá všední zpráva; zvykáme si na bratry a sestry, kteří nocují na ulici a nemají střechu nad hlavou. Zvykáme si na uprchlíky, kteří hledají svobodu a důstojnost a nejsou přijímáni tak, jak by měli. Zvykáme si na život ve společnosti, která se chce obejít bez Boha a v níž rodiče už neučí děti se modlit, ani se přežehnat křížem. A zeptám se vás: umějí vaše děti udělat znamení kříže? Přemýšlejte. Vaši vnuci se dovedou přežehnat? Naučili jste je to? Přemýšlejte a odpovězte si v srdci. Umějí se modlit Otčenáš? Znají Zdrávas? Přemýšlejte a odpovězte si.

Toto tíhnutí k nekřesťanskému a pohodlnému jednání narkotizuje naše srdce! Postní doba k nám přichází jako prozřetelnostní čas změny kursu, obnovy schopnosti reagovat na zlo, které nás neustále ohrožuje. Postní dobu je třeba žít jako čas obrácení, osobní i komunitní obnovy přiblížením se Bohu a důvěřivému přilnutí k evangeliu. Takto budeme moci hledět novýma očima na bratry a jejich potřeby. Proto je postní doba vhodná pro obrácení k lásce vůči Bohu a k bližnímu; lásce, které je vlastní postoj nezištnosti a milosrdenství Pána, jenž „se stal chudým, aby nás obohatil svojí chudobou (srov. 2 Kor 8,9). Rozjímáním o ústředních tajemstvích víry - umučení, kříži a vzkříšení Krista - si uvědomíme, že se nám dostalo nezměrného daru Vykoupení nezištnou Boží iniciativou.

Díkůvzdání Bohu za tajemství Jeho ukřižované lásky; autentická víra, obrácení a otevřenost srdce vůči bratřím – to jsou zásadní znaky toho, jak žít postní dobu. Na této cestě chceme s obzvláštní důvěrou prosit o ochranu a pomoc Pannu Marii, která jako první uvěřila v Krista, aby nás v těchto dnech intenzivní modlitby a pokání provázela a abychom tak duchovně očištěni a obnoveni přistoupili ke slavení velkolepého mysteria Paschy jejího Syna.
Všem přeji požehnanou postní dobu!

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.