Benedikt XVI. udělil první rozhovor od chvíle své rezignace

8.3.2014 

Jeho úryvek se objevil včera na stránkách deníku Corriere della Sera pod titulem „Ratzinger vypráví o Wojtylovi: „Věděl jsem, že je svatý“. Italský deník otiskl fragment rozsáhlého rozhovoru, který emeritní papež udělil Wlodzimíru Rędziochovi pro jeho knihu rozhovorů s blízkými spolupracovníky Jana Pavla II, která se brzy objeví v italských knihkupectvích. Na otázky, které mu bývalý zaměstnanec Osservatore Romano zaslal v listopadu, odpověděl Benedikt XVI. německy. Text byl připraven v lednu. Emeritní papež posléze zkontroloval italský překlad.

Benedikt XVI. přiznává, že kardinála Wojtylu poznal osobně až během konkláve, které zvolilo Jana Pavla I. Během koncilu se sice oba podíleli na přípravách Konstituce o církvi v současném světě, nicméně pracovali ve dvou různých skupinách. V roce 1979 chtěl Jan Pavel II. jmenovat kardinála Ratzingera prefektem Kongregace pro katolickou výchovu, on jej však požádal, aby směl ještě zůstat v Mnichově, kde byl arcibiskupem teprve dva roky.

O rok později mu papež navrhl vedení Kongregace pro nauku víry. Joseph Ragzinger si však vymínil, že v této pozici bude nadále publikovat práce z teologie. Ukázalo se, že je to slučitelné s funkcí prefekta vatikánského úřadu. Od té chvíle – svěřuje se emeritní papež – jsem mohl zblízka pozorovat lásku k pravdě, odvahu, nesmírnou pracovitost a život modlitby Jana Pavla II. To vše – vypráví dále – jej zaujalo už v Mnichově při papežově návštěvě v roce 1980. „Už tehdy jsem si všiml, že papež neodpočívá, pouze se modlí,“ dodává. Na výzvy k odpočinku prý reagoval s tím, že na to bude čas v nebi.

Benedikt XVI. zdůrazňuje také pronikavý pohled polského papeže na zotročení, které způsobuje aplikace marxistické ideologie. Proto rozuměl pochybením obsaženým v marxismem inspirované teologii osvobození. Byla to první věc, kterou začal řešit společně s kardinálem Ratzingrem.
Emeritní papež v rozhovoru poznamenává, že nemohl následovat svého předchůdce – ani to nebylo jeho úkolem. „Snažil jsem se však co nejlépe zhostit jeho dědictví,“ dodává. „Mé vzpomínky na Jana Pavla II. jsou plné vděčnosti. Jsem si jist, že mě dodnes doprovází jeho dobrota a chrání mě jeho požehnání,“ píše Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.