Pravoslavné církve se po dvanácti stoletích sejdou na koncilu

10.3.2014 

Patriarchové 250 milionů pravoslavných křesťanů zakončili včera svou schůzku v Istanbulu. Jejím hlavním cílem byla příprava panortodoxního koncilu, plánovaného na rok 2016. Probíhat by měl v byzantském chrámu Hagia Eirene, postaveném na vnějším nádvoří pláce otomanských sultánů v Cařihradu. V současnosti funguje jako muzeum. K bohoslužbám se neužíval od dobytí Konstantinopole muslimy v roce 1453.
Reprezentanti pravoslavných patriarchátů zvolili zvláštní přípravnou komisi, v níž bude každá církev zastoupena jedním biskupem. Na koncil pak může každá církev delegovat 20 biskupů. Každá delegace však bude disponovat pouze jedním hlasem. Pro rozhodnutí se bude vyžadovat jednomyslnost.
Plánovaný sněm bude prvním všepravoslavným koncilem v moderních dějinách. Za poslední platný všeobecný sněm uznávají ortodoxní církve II. nicejský koncil z roku 787.

O rychlé svolání koncilu usiloval zejména konstantinopolský patriarcha. Moskevský patriarchát pak připomínal nutnost pečlivé přípravy. Hovoří Nicolas Kazarian, učitel z pravoslavného Institutu sv. Sergeje v Paříži:

„Myslím, že patriarcha Bartoloměj usiluje o zrychlení přáprav, aby se koncil mohl opravdu uskutečnit. Myslím, že vystupuje jako patriarcha celého pravoslaví a může přejít do dějin jako první z patriarchů, kterému se podařilo svolat panortodoxní sněm. Jak známo, v posledních měsících kulminoval spor o primát v pravoslaví mezi konstantinopolským a moskevským patriarchou. Moskva tvrdí, že má výlučně čestný charakter. V každém případě ale už jen skutečnost, že Bartoloměj svolal na zasedání všechny představitele pravoslavných církví, ukazuje, že opravdu má určitý primát, určitou vládu v pravoslaví, možnost svolat všechny církve k dialogu a pořádat akce založené na synodální povaze církve.“

Pravoslavné křesťanství spojuje 14 nezávislých církví, působících převážně ve Východní Evropě, Rusku a na Středním východě. Kvůli sporům s jinými církvemi chyběli na istanbulském setkání zástupci Antiošského patriarchátu a autokefální Pravoslavné církve v českých zemích a na Slovensku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.