Papežský telegram k 100. výročí narození prvního preláta Opus Dei

13.3.2014 

Papež František zaslal telegram účastníkům sympózia u příležitosti 100. výročí narození biskupa Álvara del Portilla, druhého představeného Opus Dei a prvního velkého kancléře Papežské univerzity Santa Croce. Jeho blahořečení je připraveno na 27. září letošního roku.

Biskup Álvaro del Portillo byl „horlivým knězem, který dokázal sloučit intenzívní duchovní život založený na věrném přilnutí ke skále, kterou je Kristus, s velkorysou apoštolskou službou, která jej učinila poutníkem po všech pěti kontinentech ve stopách sv. Josemarii,“ stojí v papežském telegramu podepsaném státním sekretáře, kardinálem Parolinem.

Papež vybízí 350 účastníků sympózia probíhajícího na Papežské univerzitě Santa Croce, aby následovali Portillův příklad skromného a zároveň radostného, skrytého a tichého života, stejně jako jeho odhodlanost svědčit o trvalé novosti evangelia hlásáním univerzálního povolání ke svatosti a důrazem kladeným na úkol spolupracovat na spáse lidstva skrze každodenní práci.

Mons. Álvaro del Portillo je vnímán jako druhý zakladatel Opus Dei. Právě on totiž dovedl k úspěšnému konci právní proces, ve kterém Opus Dei získalo v roce 1982 status personální prelatury. Zároveň jej Janem Pavel II. jmenoval jejím prvním prelátem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.