Zemřel emeritní lisabonský patriarcha, kardinál Policarpo

13.3.2014 

Ve věku 78 let zemřel včera večer emeritní patriarcha Lisabonu, kardinál José da Cruz Policarpo. Příčinou nečekané smrti portugalského kardinála bylo aneuryzma aorty.

Papež František v kondolenčním telegramu vyjadřuje svou duchovní blízkost celému patriarchátu i rodině zemřelého. Připomíná zesnulého jako pastýře a nadšeného hledače pravdy, i jeho práci v čele biskupské konference a na Portugalské katolické univerzitě.
Kardinál José da Cruz Policarpo byl vysvěcen na kněze v roce 1961. Doktorát z teologie získal na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě. Působil jako rektor semináře v Olivais a děkan teologické fakulty Portugalské katolické univerzity, kde se později stal rovněž rektorem (1988-96).
V roce 1978 byl vysvěcen na biskupa jako auxiliář v Lisabonu. V roce 1997 byl jmenován koadjutorem a o rok později vystřídal v úřadě lisabonského patriarchu, kardinála Antónia Ribeiru.
Kardinálem jej jmenoval Jan Pavel II. na konzistoři 21. února 2001. V rámci vatikánských úřadů byl členem Kongregace pro katolickou výchovu.

Kardinál Polikarp patřil ještě do kolégia kardinálů voličů. Po jeho odchodu má kardinálský sbor celkem 217 členů, z toho 120 s právem volit papeže.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.