Logo a heslo papežské návštěvy ve Svaté zemi

15.3.2014 

Přípravy na květnovou návštěvu papeže Františka ve Svaté zemi pokračují. Ohlášeno bylo už také její heslo a logo. Heslem jsou Kristova slova ve večeřadle: „Aby byli jedno“ (Jan 17,11.22). Objevují se v latině a řečtině také na logu, které představuje loďku s plachtou, v níž jsou v bratrském objetí apoštolové Petr a Ondřej.

Program papežské pouti byl jedním z témat setkání latinského patriarchy Jeruzaléma Fouada Twala s izraelským ministrem pro turistiku. Hovořilo se rovněž o spekulacích na téma zrušení cesty kvůli probíhající stávce zaměstnanců diplomatických služeb v Izraeli. Izraelský ministr na to reagoval tím, že „svoboda slova může být někdy zneužívána“, a dodal, že stávka by měla brzy skončit.

Na papežskou návštěvu se připravuje také Františkánská kustodie Svaté země. Připravila výstavu připomínající historickou návštěvu Pavla VI a jeho setkání s konstantinopolským patriarchou Athenagorem. Připomeňme, že k setkání došlo v československé Cyrilometodějské kapli na Olivové hoře, která je dnes součástí vatikánské nunciatury v Izraeli. Výstavu lze shlédnout v jeruzalémském klášteře Nejsvětějšího Spasitele a v tamním Křesťanském informačním centru.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.