Biskup oděsko-simferopolské diecéze: Krym už nemá šanci

15.3.2014 

„Po lidské stránce Krym už nemá šanci. Proto prosím věřící po celém světě o modlitbu,“ řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Bronislaw Bernacki. Ordinář odesko-symferopolské diecéze zahrnující Krym vydal před několika dny dramatický apel, v němž vybízí k zastavení agresivních plánů ruské federace. „Jako biskup a občan Ukrajiny nemohu zůstat lhostejný k ruské invazi do naší země,“ napsal biskup Bernacki. V rozhovoru pro náš rozhlas popisuje, co se děje v posledních hodinách:

Situace je tragická. Krym byl různorodý, všichni žili spokojeně, nikdo nikoho nepronásledoval. Dnes přijíždějí lidé ze zahraničí, našeptávají a provokují obyvatele Krymu. Na ulicích je strach. Jsou vidět ruská vojska. Stále více lidí utíká. Odjely už sestry františkánky, polský konzulát byl uzavřen. Utíkají dokonce i Tataři. Naděje už nikdo nemá, protože 16. března bude referendum. Víme, jak dopadne. Co Rusko vzalo, to už nevrátí. Nikdo se nebude zabývat hlasy lidí. Výsledky budou takové, jaké mají být. Lidé jsou zastrašeni. Berou jim ukrajinské pasy, pálí je a trhají. Všechno má být ruské. Dostat se do sporu je snadné, ale co potom? A nejde jen o Krym. Totéž se děje v Oděse, Doněcku, Lugaňsku, v těchto východních oblastech. Proto prosím o modlitbu. Po lidské stránce těžko najít řešení, ale po Boží... nevíme, jak nás Pán Bůh povede.

O zachování teritoriální integrity Ukrajiny usilují také pravoslavné církve. Simferopolský metropolita kyjevského patriarchátu Klemens varuje před důsledky odtržení Krymu od Ukrajiny. Obviňuje Západ z lhostejnosti, podobné té, s níž se Ukrajina setkala už v době Velkého hladomoru a vyhlazování židů.

K zachování jednoty země vybízí také hlava Kyjevské pravoslavné církve moskevského patriarchátu, metropolita Onufrij. Připomíná, že Ukrajina je multikulturní země. Současné problémy vznikly tak, že jedna část společnosti začala vnucovat jiným svou kulturu a svůj způsob myšlení. Musíme se naučit vzájemné úctě – vybízí pravoslavný hierarcha.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.