Poslouchejte Ježíše, říká Bůh Otec nám všem

16.3.2014 

Promluva papeže před modlitbou Angelus, nám. sv. Petra

Dobrý den, drazí bratři a sestry,

Dnes nám evangelium prezentuje událost Proměnění. Je to druhá etapa postní doby. Tou první byla pokušení na poušti z minulé neděle; druhou je Proměnění. Ježíš „vzal s sebou Petra, Jakuba a Jana a vyvedl je na horu, aby byli sami“ (Mt 17,1). Hora je v Bibli místem blízkosti Boha a niterného setkání s Ním; místem modlitby a přebývání v Pánově přítomnosti. Když vystoupí na horu, Ježíš se před třemi učedníky promění, zazáří a ukáže svoji krásu. A potom se objeví Mojžíš a Eliáš, kteří s Ním rozmlouvají. Jeho tvář září jako slunce a jeho oděv je bílý jako světlo, takže Petr je ohromen natolik, že by si přál zůstat a jakoby zadržet onu chvíli. Nato však shůry zazní hlas Otce, který prohlašuje Ježíše za svého milovaného Syna a praví: „Toho poslouchejte!“ (Mt 17,5). Toto slovo je důležité! Náš Otec řekl apoštolům a říká také nám: Poslouchejte Ježíše, protože je to můj milovaný Syn. Mějme tento týden tato slova na mysli i v srdci: Poslouchejte Ježíše! To neříká papež, nýbrž Bůh Otec nám všem, mně, vám a všem. Je to pomůcka na cestu vpřed postní dobou. Poslouchejte Ježíše. Nezapomeňte.

Tato Otcova výzva je velmi důležitá. My, Ježíšovi učedníci, jsme povoláni být lidmi, kteří poslouchají Jeho hlas a berou Jeho slova vážně. Abychom Ježíše poslouchali, musíme mu být nablízku, následovat Jej, jako to činily zástupy v evangeliu, které Jej provázely na cestách Palestinou. Ježíš neměl nějakou stálou katedru či kazatelnu. Byl potulným učitelem, jenž podával nauku, kterou přijal od Otce, na cestách ne vždy předvídatelných a občas neschůdných. Následujme Ježíše a tak Jej poslouchejme, ale poslouchejme také Ježíše v Jeho psaném Slovu, v evangeliu. Zeptám se vás: Čtete si každý den v evangeliu? Ano, ne… Ano, ne (opakuje papež po zvoláních zdola) Půl na půl. Někteří ano, někteří ne. Je to však důležité! Čtěte evangelium? Je dobré nosit evangelium s sebou v kapse, v tašce a kdykoli během dne si z něj kousek přečíst. Kdykoli během dne si vyndám z kapsy evangelium a kousek si přečtu; jen krátkou pasáž. Tam k nám promlouvá Ježíš, v evangeliu! Pamatujte na to. Není to těžké a nemusejí být ani všechny čtyři evangelia. Stačí mít jedno malé evangelium. Mějme jej u sebe, protože je to Slovo Ježíšovo a můžeme Jej tak poslouchat.

Z této události Proměnění bych rád vyvodil dvě důležité věci, které shrnu dvěma slovy: výstup a sestup. Potřebujeme jít do ústraní, vystoupit na horu do prostoru ticha, abychom našli sami sebe a lépe vnímali Pánův hlas. To děláme v modlitbě. Nemůžeme tam ale zůstat. Setkání s Bohem v modlitbě nás nutí znovu „sestoupit z hory“ a vrátit se dolů, do nížiny, kde potkáváme mnohé bratry obtížené námahami, nemocemi, nespravedlnostmi, nevědomostí, materiální i duchovní chudobou. Jsme povoláni přinášet těmto svým bratřím plody zkušenosti, kterou jsme s Bohem učinili a sdílet obdrženou milost. A jedno je pozoruhodné: Když slyšíme Ježíšovo Slovo, posloucháme Ježíšovo Slovo a máme Je v srdci, pak roste. A víte, jak roste? Tím že Je dáme druhému! Kristovo Slovo v nás roste, když Je hlásáme a podáváme druhým! A to je křesťanský život. A to je posláním celé církve, všech pokřtěných, nás všech: poslouchat Ježíše a nabízet Jej druhým. Nezapomeňme tento týden poslouchat Ježíše! A pamatujte na to evangelium. Noste s sebou v kapse či tašce malé evangelium a během dne si v něm kousek přečtěte.

A nyní se obraťme k naší Matce Marii a svěřme se jejímu vedení, abychom mohli s vírou a velkodušností pokračovat v cestě postní dobou a naučit se v modlitbě trochu více stoupat vzhůru, naslouchat Ježíši, i sestupovat s bratrskou láskou a Ježíše zvěstovat.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.