Papež: Noste s sebou evangelium a čtěte si v něm

16.3.2014 

V poledne se na Svatopetrském náměstí sešlo přibližně 50 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže Františka pronesenou z okna třetího patra apoštolského paláce. Svatý otec mimo jiné řekl:

Z této události Proměnění bych rád vyvodil dvě důležité věci, které shrnu dvěma slovy: výstup a sestup. Potřebujeme jít do ústraní, vystoupit na horu do prostoru ticha, abychom našli sami sebe a lépe vnímali Pánův hlas. To děláme v modlitbě. Nemůžeme tam ale zůstat. Setkání s Bohem v modlitbě nás nutí znovu „sestoupit z hory“ a vrátit se dolů, do nížiny, kde potkáváme mnohé bratry obtížené námahami, nemocemi, nespravedlnostmi, nevědomostí, materiální i duchovní chudobou. Jsme povoláni přinášet těmto svým bratřím plody zkušenosti, kterou jsme s Bohem učinili a sdílet obdrženou milost. A jedno je pozoruhodné: Když slyšíme Ježíšovo Slovo, posloucháme Ježíšovo Slovo a máme Jej v srdci, pak roste. A víte, jak roste? Tím že Jej dáme druhému! Kristovo Slovo v nás roste, když jej hlásáme a podáváme druhým! A to je křesťanský život. A to je posláním celé církve, všech pokřtěných, nás všech: poslouchat Ježíše a nabízet Jej druhým. Nezapomeňme tento týden poslouchat Ježíše! A pamatujte na to evangelium. Noste s sebou v kapse či tašce malé evangelium a během dne si v něm kousek přečtěte.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před modlitbou Angelus je ZDE

Petrův nástupce pak mimo jiné doporučil modlitbě věřících pasažéry a posádku ztraceného malajského letadla a jejich příbuzné. Připomněl také křížovou cestu, kterou na tento pátek připravuje v ulicích historického centra Říma komunita Jana XXIII., založená donem Orestem Benzim. Pobožnost křížové cesty se bude konat za oběti obchodování se ženami.
Po společné modlitbě Anděl Páně Svatý otec všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.