Biskupové Timoru zvou papeže na oslavy 500 let evangelizace ostrova

17.3.2014 

Biskupové Východního Timoru přijeli na svou první návštěvu ad Limina. Většina obyvatel tohoto malého ostrova v jihovýchodní Asii patří do katolické církve. 97% pokřtěných občanů z něj činí skutečnou asijskou raritu. Až do roku 1975 byl ostrov portugalskou kolonií, posléze patřil Indonésii, od níž se odtrhnul v roce 1999. O tři roky později vyhlásil nezávislost. Místní církev sehrála významnou roli v nastolení míru po krvavých bojích o samostatnost.
Hovoří biskup Basilio Do Nascimento, předseda tamní biskupské konference:

Role církve v naší zemi zůstává významná. Po indonéské invazi církev sehrála roli ochránkyně, mluvila nahlas o porušovaní lidských práv místních obyvatel. Posléze nastoupila další fáze, kdy se zasazovala o smíření s indonéskými bratřími, a nyní se snaží zhostit výchovné role. Nejen ve smyslu výchovy ke gramotnosti, ale snaží se obyvatele Timoru učit životu v nové situaci. Demokracie je pro Východní Timor něčím zcela novým. Myslím, že dnes je úkolem církve učit životu v demokracii.

Co řeknete papeži Františkovi, až se s ním poprvé setkáte?

Nejprve mu popíšeme co je Východní Timor ve dvou jeho oblíbených slovech: je to země „na periferii“, ať už vzhledem k hlavním centrům rozvoje na světě, tak po geografické stránce. Zkrátka jsme „na konci světa“. Nicméně navzdory nevelké rozloze a omezené nezávislosti jsme zemí s 500 let dlouhou katolickou tradicí. Proto Papeže pozveme, aby s námi příští rok přijel oslavit půl tisíciletí evangelizace Timoru.
Představíme papeži samozřejmě také život naší církve, její nesnáze a potřeby a především aktuální situaci.

S jakými problémy se potýká církev ve Východním Timoru?

„Zásadním problémem je formace. Když řeknu, že 97% populace jsou katolíci, jde pouze o počet pokřtěných. Výchova ve víře má mnoho nedostatků. Souvisí to také s válkou, během níž mnoho lidí bylo sice pokřtěno, ale nebyl ani čas a zdroje na to, aby se dále rozvíjeli ve víře. Náš úkol je tedy především v této oblasti. Chybějí nám k tomu struktury, ale ani úroveň formace místního kléru a pastoračních pracovníků není příliš vysoká. Proto potřebujeme pomoc jiných místních církví. Dosud jsme žádali o pomoc portugalskou církev a letos nám pomohla také brazilská. Brazilská biskupská konference nám poslala profesory, kteří pomáhají s formací učitelů v semináři. Zkrátka naší největší starostí je formace na všech úrovních,“

říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas biskup Basilio Do Nascimento, předseda Biskupské konference Východního Timoru, která poprvé ve svých dějinách přijela do Vatikánu na návštěvu ad Limina.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.