Biskup Pyl: zasvětil jsem Krym Neposkvrněnému srdci P. Marie

17.3.2014 

V den referenda byl Krym zasvěcen Neposkvrněnému srdci P. Marie. „Před Nejsvětější svátostí jsme se modlili o pokoj pro celou oblast a o vládu, které bude ležet na srdci dobro obyvatel,“ říká v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas pomocný biskup oděsko-symferoposké diecéze Jacek Pyl. Jak uvedl, nedělních bohoslužeb se zúčastnily zástupy věřících. Všude se modlili za mír:

Mysleli jsme si, že dnes přijde na bohoslužby méně lidí, ale nakonec jich bylo dokonce víc než obvykle. Zpovídají se, přistupují ke svátostem, modlí se. Vzhledem k probíhajícímu referendu jsem po každé mši svaté před vystavenou Nejsvětější svátostí jako krymský biskup svěřoval celý náš krymský děkanát Neposkvrněnému srdci P. Marie. Naši lidskou bezmoc svěřujeme Marii a skrze její přímluvu Kristu. Nejprve jsme prosili Boha o odpuštění všech hříchů národa na Krymu a poté jsme prosili Marii o přímluvu za to, abychom po vzoru evangelia přetvářeli skutečnost, v níž nám Bůh dopřál žít, k lepšímu. Abychom každé zlo uměli přetvořit v dobro.

Biskup Pyl dodává, že názory na to, co se na Krymu děje, se velmi různí.

Mluvil jsem s lidmi - a názory se různí, protože jsou to přece lidé různých národností. Nicméně je dobré, že katolická církev stojí nad všemi rozdíly, je pro všechny, neomezuje se na jeden národ nebo národnost, ale pomáhá všem. Modlí se o mír a o moudré a zodpovědné vůdce. Lidé chtějí především žít v míru a pokoji. Každý chce stát, v němž bude vládnout sociální spravedlnost, bude dostávat spravedlivou mzdu a kde se nebude trpět nezaměstnaností. Ale především si všichni přejí, aby nedošlo k válce a prolévání bratrské krve.

- říká pomocný biskup oděsko-simferopolské diecéze, Jacek Pyl.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.