Pozice Svatého Stolce při OSN byla posílena

2.7.2004 

Generální shromáždění Organizace spojených národů včera jednohlasně schválilo Rezoluci o statutu Svatého Stolce v OSN. Svatému stolci zůstává status pozorovatele, ale je upřesněn a výrazně posílen. Zástupci všech 191 členských zemí hlasovali po 11 hodině místního času ? tj. 19 hodin středoevropského času ? pro rezoluci, která posilňuje a zlepšuje právní pozici Vatikánu v rámci Spojených národů.

Svatý Stolec podle nové rezoluce získává právo účastnit se obecných diskusí v Generálním shromáždění, může přihlásit svůj příspěvek na každém plenárním zasedání a má právo odpovědi.

U mikrofonu je arcibiskup Celestino Migliore, Stálý pozorovatel Svatého Stolce při OSN:

?Status pozorovatele byl založen na zvykovém právu, které není zapsáno. Nyní bude zapsán a my tedy budeme moci zasahovat, aniž bychom museli čekat na povolení regionálních skupin; budeme moci nechat obíhat naše dokumenty jako pracovní podklady Generálního stromáždění; budeme mít právo odpovědi, kdekoli se diskuse dotkne Svatého Stolce. Je to tedy daleko intenzivnější účast, založená na statutu, který je uznán 191 zemí.?

Status stálého pozorovatele při OSN má Svatý Stolec od 6. dubna 1964.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.