Svatý Stolec podepsal mezináboženskou dohodu proti současnému otrokářství

18.3.2014 

„Globální síť svobody“ (Global Freedom Network) – tento název nese nová platforma mezináboženské spolupráce. 17. března podepsali zástupci různých náboženství ve Vatikánu dohodu, která má pomáhat v boji proti současným formám otrokářství a obchodu s lidmi. Signatáři dokumentu si staví za cíl vymýtit tyto kriminální jevy do roku 2020.

Katolická církev je jedním z inciátorů této „globální sítě“. Jménem Svatého otce připojil podpis k ustavujícímu dokumentu biskup Marcelo Sánchez Sorondo, kancléř Papežské akademie věd a sociálních věd. Pod deklarací najdeme rovněž jméno velkého imáma káhirské univerzity Al Azhar, anglikánského arcibiskupa Canterbury a zástupce nadace Walk Free. Podrobnosti této bezprecedentní dohody představili signatáři na společné tiskové konferenci v Tiskovém středisku Svatého stolce.

Deklarace zdůrazňuje, že otrokářství a obchod s lidmi jsou zločiny proti lidskosti. Fyzické, ekonomické a sexuální zneužívání mužů, žen a dětí se týká téměř 30 milionů lidí. Signatáři proto vyzývají všechny věřící, státníky a lidi dobré vůle ke společnému postupu proti těmto zločinům.

Rozsah tohoto jevu stále stoupá. „Oběti jsou často ukrývány v místech vyhrazených prostituci, ve fabrikách, na farmách, na rybářských lodích, v nelegálních firmách, za zamčenými dveřmi soukromých domů a na tisících dalších míst, vesnic a slumů, jak v nejbohatších tak i v nejchudších zemích,“ čteme v dokumentu.

Jako konkrétní návrh k řešení situace najdeme v dohodě doporučení, aby všechny konfese a náboženství postupovaly všemi prostředky, které mají samy k dispozici. Důležitá role se přikládá osvětě: informacím o existenci otrokářství a obchodu s lidmi, spojeným s návodem jak postupovat v boji s těmito jevy.
„Je nutné osvobodit náš svět od tohoto strašlivého zla, tohoto zločinu proti lidskosti. Tato dohoda znamená začátek a příslib, že oběti současného otrokářství a obchodu s lidmi nebudou zapomenuty a ignorovány. Všichni se seznámí s jejich příběhem. Půjdeme s nimi směrem ke svobodě,“ hlásá mezináboženská deklarace.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.