P. Marcó: papež je konzervativní člověk, nebude měnit učení, změní přístup k problémům

19.3.2014 

„Papež František si je dobře vědom, že při diskusích o politice a teologii se vztahy zanášejí blátem a naopak rostou, pokud se mluví od srdce. V tomto duchu se ponese jeho cesta do Svaté země,“ říká P. Guillermo Marcó. Šéf univerzitní pastorace z Buenos Aires, který byl po osm let mluvčím a pravou rukou kardinála Bergoglia, se s papežem setkal naposled jako člen mezináboženské delegace, jež absolvovala přípravou cestu po místech, která papež navštíví ve Svaté zemi.

V rozhovoru pro španělský deník La Razón, převzatém částečně také vatikánským Osservatore Romano, se ohlíží za prvním rokem petrovské služby papeže Františka a srovnává jej s kardinálem Bergogliem, jak jej důvěrně znal. „Je šťastný. A stále nemůže uvěřit, co vlastně dělá. Je překvapen ohlasem, který má každý jeho pohyb, i ten nejobyčejnější, jako například nastoupit do letadla s aktovkou v ruce...“ – říká P. Marcó. „V podstatě ale zůstává stále stejným, laskavým člověkem,“ dodává.

Papežův den začíná o půl páté ráno, až do mše svaté, která začíná v sedm hodin, se modlí. Pak pokračuje snídaní a dalšími audiencemi v Apoštolském paláci, odpoledne tráví opět u Svaté Marty, až do devíti hodin, kdy jde spát – popisuje P. Marcó denní rytmus Svatého otce a prozrazuje některé další podrobnosti. Například, že papež nemá ve svém pokoji počítač, pouze psací stroj.

Pokud jde o priority a reformy, P. Guillermo Marcó zmiňuje jako papežovo velké téma milosrdenství, o němž mluví už jeho biskupské heslo. „Nemá v úmyslu měnit učení, je konzervativním člověkem, ale změní přístup k problémům. Odsuzovaní samo o sobě je k ničemu, je nutné přiblížit se lidem a nebýt v tom ani příliš přísní ani příliš povolní,“ říká dlouholetý spolupracovník kardinála Bergoglia. V papežově postupech spatřuje přímou návaznost na jeho arcibiskupské působení v Buenos Aires. Počínaje revizí financí a centralizací ekonomických záležitostí, přes upomínání kardinálů, že nejsou knížata nýbrž služebníci, v tom všem rozpoznává P. Marcó kardinála z Buenos Aires takového, jakého znal.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.