Návrat k pátečnímu postu od masa?

19.3.2014 

Australští biskupové uvažují o návratu k pátečnímu postu od masa. S odkazem na pozitivní zkušenost katolické církve v Anglii a Walesu, kde se k této tradici před třemi roky vrátili, jej prosazuje už víc než desítka biskupů. V Austrálii se rezignovalo na závazný půst v roce 1985. „Z pastoračního i psychologického hlediska to byla závažná chyba,“ domnívá se biskup Peter Elliot z Melbourne, který je bývalý anglikán. „Vzhledem k mentalitě oné doby, dokážu pochopit, proč k tomu došlo, ale myslím si, že se dostatečně nezvala v potaz lidská psychika.“

Když australští biskupové rušili závaznou zdrželivost od masných pokrmů, upozorňovali zároveň, že ji věřící mohou zastoupit modlitbou, jiným typem odříkání či pomoci blížnímu. Podle biskupa Elliota to byl projev idealismu. V praxi katolíci na páteční pokání zcela zapomněli.

Australší biskupové připomínají, že páteční půst byl rozpoznávacím znamením katolíků. Dnes, ve Františkově době, by měla církev znovu nabídnout katolíkům, a zejména těm, kteří se od církve vzdálili, takovýto prostý skutek, který vyjadřuje přináležitost k církvi – říká biskup Elliott. Podle australských biskupů je návrat k této tradici dnes už možný. Lidé ji pochopí a přijmou - ujišťuje aricibiskup Julian Porteous z Hobartu. Vyžaduje to ovšem příslušnou katechezi, dodává.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.