Rok s papežem Františkem, aneb jak učitel vidí svého žáka

19.3.2014 

Papež František se od něj učil řečtině a latině, sdílel jeho nadšení pro literaturu a později se inspiroval také jeho teologickým myšlením. Řeč je o dvaaosmdesátiletém argentinském jezuitovi, profesoru koleje v Buenos Aires, který nyní na pozvání periodika Civiltá Cattolica cestuje po Evropě, aby přiblížil papežovo myšlení. Otec Juan Carlos Scannone hovořil pro mnichovské Kirchenradio:

“Je to člověk, který se modlí. K rozhodnutím dospívá v modlitbě. Kromě toho jsou pro něj určující životní zkušenosti, které prožil v chudinských čtvrtích svého bývalého biskupského města. „Chudá církev pro chudé“ je skutečně jeho vlastní názor. Velice intenzivně se stýkal také s jinými náboženstvími – kromě judaismu také s islámem. Buenost Aires je tak jedním z míst, kde opravdu existuje dialog mezi křesťany, židy a muslimy.“

Papeži se vytýká, že u něj převažují gesta nad teologií, což argentinský jezuita rozhodně odmítá.

“S tím nesouhlasím. Když si přečtete kousek Evangelii Gaudium, najdete tam hodně nového. Zejména ve spojení s argentinskou teologií lidu (smích – tento proud je spojován právě se Scannonem, pozn.red.). Zdůrazňuje se tu především úloha laiků v církvi. A opětovně se doceňuje lidová zbožnost, se svými prvky lidové spirituality a lidové mystiky. Jedním z oblíbených papežových slov je „svatý věřící lid Boží“.

Upozorňuje argentinský teolog.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.