Papež se setkal s dělníky a manažery italských oceláren Terni

20.3.2014 

Papež František přijal představitele a dělníky Oceláren Terni spolu s dalšími věřícími diecéze Terni-Narni-Amelia. Příležitost k setkání zavdalo 130. výročí založení oceláren, které – jak papež připomněl v úvodních pozdravech – se proslavily i za hranicemi Itálie.
Setkání s vámi je příležitostí vyjádřit blízkost celému „světu práce“, poznamenal František. Zdůraznil, že primární hodnotou práce je dobro lidské osoby, protože v práci se realizuje ve všech svých intelektuálních kreativních a manuálních schopnostech. Nejde tedy jen o ekonomický profit, ale především o člověka a jeho důstojnost.

Pokud práce není je tato důstojnost zraňována! Nezaměstnanému nebo nedostatečně zaměstnanému člověku hrozí, že se ocitne na okraji společnosti, bude vyloučen ze společnosti Mnohdy se stává, že lidé bez práce – a myslím zejména na mnoho mladých lidí, kteří jsou dnes nezaměstnaní - upadnou do chronické sklíčenosti nebo dokonce do apatie.

Co dodat k problému nezaměstnanosti rozšířenému v řadě evropských zemí? – ptá se papež.

Je důsledkem ekonomického systému, který už není s to vytvářet pracovní příležitosti, protože postavil do svého středu modlu, která se jmenuje peníze!

Papež vyzývá ke změně tohoto trendu, k postoji založenému na spravedlnosti a solidaritě. Lék na současnou krizi vidí v kreativitě odvážných podnikatelů a řemeslníků, kteří „hledí do budoucna s důvěrou a nadějí“. Solidarita se pak týká všech, kdo se mohou něčeho zříci a přistoupit na střídmější způsob života, aby se mohli dělit s potřebnými.

Je to velká výzva, která se dotýká celé křesťanské komunity... Proto jste sem společně přišli, a proto jsou dějiny vaší církve neodlučitelně spojené s návštěvou bl. Jana Pavla II. v ocelárnách!... Prvotním úkolem v této věci je však vždy oživení kořenů víry, svého vlastního přilnutí k Ježíši Kristu. Odtud se odvíjí inspirace křesťanských rozhodnutí, od víry! Víra hory přenáší!

Křesťanská víra může obohacovat společnost díky tomu, že obsahuje poselství konkrétního bratrství. Velkoryse a radostně prožívaná víra tak může být zlidšťující silou ve společnosti, končil papež svou promluvu k zaměstnancům oceláren z italského Terni a k věřícím z diecéze Terni-Narni-Amelia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.