Diskriminace katolíků na Krymu

20.3.2014 

„Vím, že vy a vám svěření věřící zažíváte ponižování a nátlaky. Vím, že dostáváte výhružky a v naplňování své služby musíte překonávat množství překážek, které vám ještě před nedávnem připadaly nepředstavitelné,“ to jsou slova arcibiskupa Sviatoslava Ševčuka z listu adresovaného řeckokatolickým kněžím z oděského a krymského exarchátu.
Nejvyšší představitel řeckokatolické církve na Ukrajině připomíná, že podobné útoky nejsou tak docela nové. „Ozývá se v nich echo toho všeho, čím naše ´církev mučedníků´ prošla v nepříliš dávné komunistické minulosti. Chci vám dnes zvláště vyjádřit úctu a vděčnost, že jste nepodlehli provokacím, nepropadli jste beznaději a panice, ale setrváváte v modlitbě a věrně plníte své kněžské povinnosti,“ píše řeckokatolický arcibiskup.

Jak dále zmiňuje arcibiskup Ševčuk, stejně jako všichni Ukrajinci i on sám s obavami i nadějí obrací zrak k ukrajinským vojákům. Radí řeckokatolickým duchovním, aby udržovali úzký kontakt s místním biskupem a spolu s ním koordinovali další činnost spojenou s plněním jejich poslání ve farnostech oděského a krymského exarchátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.