V Belgii se uvažuje o eutanázii bez souhlasu pacienta

21.3.2014 

Belgie chce podniknout další kroky k usnadňování eutanázie. V minulém měsíci legalizovala eutanázii pro nezletilé, nyní se objevil návrh na provádění eutanázie bez souhlasu pacienta. Propagátorem této ideje, která vyvrací vizi eutanázie považované za nejzažší projev svobodné volby, je profesor Jean-Louis Vincent, bývalý předseda Belgické asiciace pro intenzívní terapii.

Hlavní argument zní stejně jako v případě eutanázie dětí. Eutanázie bez souhlasu pacienta se už praktikuje a to ve větším měřítku než eutanázie na přání. Prof. Vincent nicméně upřesňuje, že nejde o případy přerušení terapie, nýbrž o podání vysokých dávek tišících prostředků, nikoliv ovšem s cílem potlačit bolest, ale uspíšit smrt v případech, kdy kvalita života už není uspokující a nejsou šance na její nápravu.

Tentokrát nejde o pacienty zažívající nesnesitelnou bolest, ale o ty, kdo nejsou už schopni vědomně požádat o provedení eutanázie. Belgický lékař uklidňuje, že v těchto případech proběhnou nezbytné konzultace s rodinou, protože jedním z cílů eutanázie bez souhlasu pacienta má být „lepší kvalita umírání a rozloučení s blízkými“. Podle profesora Vincenta, má eutanázie bez souhlasu pacienta mezi lékaři širokou podporu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.