Velký muftí Sýrie by rád přivítal papeže ve své vlasti

21.3.2014 

Spolu s kardinálem Sandrim a izraelskou spisovatelkou Manuelou Dviri se stal laureátem mírové ceny nadace Ducci udělené minulý týden na římském Kapitolu také velký muftí Sýrie Ahmad Badr Al-Din Hassoun.

K převzetí ceny se nemohl dostavit osobně, udělil nicméně rozhovor italské agentuře Ansa. Zdůraznil v něm, že mezinárodní společenství musí přestat s dodávkami zbraní do Sýrie. Zbraně nijak nezlepší situaci země, kterou Evropa stále ještě nepochopila. Nejvyšší představitel syrských sunnitů obvinil Turecko a Katar ze spolupraáce na únosu nedávno propuštěných pravoslavných řeholnic z Maaluly. Vyjádřil také přesvědčení, že o uvolnění před rokem unesených netropolitů Aleppa je třeba žádat tureckého ministra zahraničí.

Velký muftí Sýrie potvrdil přesvědčení, že spirálu násilí v jeho zemi může zastavit jedině dialog. Sunnitský svět v čele se Saúdskou Arábii a Egyptem by měl vést dialog také na mezináboženské platformě – a zejména s Vatikánem, tvrdí velký muftí. Muslimský předák také vyjádřil přání, aby se papež František vydal modlit za mír přímo do Sýrie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.