Papež František: Nabízejte lidem čisté mediální ovzduší

22.3.2014 

Papež František přijal na 400 zástupců Asociace Aeranti-Corallo, která sdružuje lokální radiové a televizní stanice, ale také informační a reklamní agentury z celé Itálie. V pozdravu adresovaném – jak řekl papež – také těm, kdo sledují jejich produkci, připomněl Eliášův zážitek z hory Horeb (srov. 1 Král 19, 9-13), kde prorok rozpoznal Boží hlas v tichém vánku, nikoli v bouřících živlech. Také vy můžete přinášet cosi z tohoto hlasu, vybízel papež v písemné promluvě, kterou rozdal přítomným a spatra jim pak řekl:

Vaše práce se musí jít třemi cestami: cestou pravdy, cestou dobra a cestou krásy. Pravda, dobrota a krása jsou konzistentní, přicházejí zevnitř a jsou lidské. Na cestě pravdy se však můžeme dopustit chyb, narazit na léčky… Někdo si řekne: já myslím, já hledám pravdu…, ale buď na pozoru, aby ses nestal intelektuálem bez inteligence. Někdo řekne, že usiluje o dobro…, ale pozor, aby ses nestal mravokárcem bez dobroty. A jiný řekne, že je uchvácen krásou…, ale pozor, aby nebyla líčená, vyumělkovaná , tedy taková, jaká neexistuje. Pravda, dobro a krása jak přicházejí od Boha a jsou v člověku. To je práce médií, tedy vás.

Papež se pak zastavil u způsobů, jakými mohou malé lokální rozhlasové a televizní stanice přispívat k hlásání Božího království. Mají se vyvarovat senzacechtivosti, často přítomné ve velkých médiích, a mluvit o důležitých tématech lidského života s pozorností a úctou k jednotlivci a k hodnotám. Další kvalitou, kterou se mají vyznačovat, je etika práce, k níž v improvizované promluvě poznamenal:

Existují také hříchy médií! Dovolím si o tom něco říci. Podle mne jsou největšími hříchy médií ty, které jdou cestou lži a jsou tři: dezinformace, pomluva a nactiutrhání. Ty poslední dva hříchy jsou těžké, ale nikoli tak nebezpečné jako ten první. Proč? Pomluva je smrtelný hřích, ale lze ji odhalit a vyvrátit. Nactiutrhání je také těžký hřích, ale je možné ukázat, že ten, komu se nactiutrhalo, se odpustil něčeho zlého, ale pak litoval a změnil život. Dezinformace je však tvrzení, které říká o věcech jen tu polovinu, která mi vyhovuje, a pomlčí o té druhé polovině. A tak si ten, kdo vidí televizi nebo slyší rádio nemůže učinit dokonalý úsudek, protože nemá k dispozici potřebná fakta. Těmto třem hříchům se prosím vyhýbejte: dezinformaci, pomluvě a nactiutrhání.

Papež zdůrazňuje, že je nutné nabízet lidem „čistý vzduch“, aby mohli dýchat svobodně a okysličovali tak mysl i ducha. Kromě profesionality to vyžaduje také přístup, jenž se řídí příkladem milosrdného Samaritána, opakuje papež odkaz k svému oblíbenému podobenství, které – jak zdůraznil už v letošním poselství k Světovému dni sdělovacích prostředků – může být rovněž vzorem pro komunikátora. Jeho úkolem je totiž přistupovat k lidem jako k bližním.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.