Kard. Sandri k cestě do Svaté země: restituce Večeřadla by byla nádherným gestem

27.3.2014 

Nejvýznamnější momenty květnové cesty papeže Františka do Svaté země představil prefekt Kongregace pro východní církve, kardinál Leonardo Sandri. V rozhovoru pro časopis Terrasanta (dvojčíslo březen-duben 2014) vyzdvihl setkání s oběťmi humanitární katastrofy způsobené válkou v Sýrii a v Iráku. Papež se s nimi setká v Ammánu, aby ukázal, že církev stojí na straně těch, kdo trpí. Bude to apel na konkrétní pomoc těmto lidem, adresovaný celému světu, zdůrazňuje vatikánský kardinál.
Cesta se ponese také ve výrazně ekumenickém duchu, ve smyslu stále nepochopitelnější otázky, která se dotýká každého z nás – pokračuje kardinál Sandri. Totiž otázky „Proč jsme rozděleni?“ Papež se setká s patriarchou Bartolomějem, obejme se s ním přesně po 50 letech od chvíle, kdy se objali Pavel VI. s patriarchou Athenagorasem. Stane se tak u Svatého hrobu, který je místem, na němž je rozdělení křesťanů nejzřetelnější.

Prefekt úřadu, pod nějž spadají otázky východních církví, se zastavuje také u dlouholetých vyjednávání s Izraelem v otázce restituce Večeřadla. Někteří očekávají, že by problém mohl být vyřešen právě u příležitosti Františkovy návštěvy: „Překvapení nelze vyloučit, zejména u národa s vyvinutou citlivostí k náboženským skutečnostem, jako je izraelský národ; národ, který chápe důležitost tohoto místa pro křesťany a zejména pro katolíky,“ říká kardinás Sandri a dodává – „bylo by to nádherné, nejen proto, že by šlo o jednostranné gesto, ale především jako odpověď na lásku, kterou papež František chová k hebrejskému národu a ke všem, kdo vyznávají Abrahámovu víru.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.