Digitalizován zvukový archiv papežských promluv

1.4.2014 

Zaměstnanci technického oddělení naší rozhlasové stanice převedli do digitální podoby více než 8 tisíc magnetofonových pásků a dalších originálních nosičů papežského archivu. Nahrávky zahrnují hlasy papežů od roku 1931 – tedy od Pia XI. po současného Petrova nástupce. Digitalizaci financovala Banca Intesa a nezávislé sdružení italských firem Confartigianato. Tento významný počin v dějinách Vatikánského rozhlasu prezentovala dnešní tisková konference, na které mimo jiné vystoupil O. Federico Lombardi.

Hlasy papežů jsou pokladem Vatikánského rozhlasu. Odpovídá to našemu poslání, kterým je šířit a také uchovávat tento hlasový fond. Projekt digitalizace jsme dokončili u příležitosti budoucí kanonizace dvou papežů. Umožňuje nám, abychom se znovu zaposlouchali do tónu jejich hlasů a v přímém poslechu si tak připomněli jejich osobnost a jejich službu církvi.

Uvedl ředitel Vatikánského rozhlasu. Digitalizovaný papežský hlasový archiv obsahuje více než 36 tisíc zvukových a textových souborů. Prozatím je dostupný pouze pro jednotlivé jazykové redakce z intranetových stránek, uvažuje se však o rozšíření přístupnosti na vnější uživatele, za dodržení příslušných bezpečnostních podmínek.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.