Kardinál Turkson: zbořte rozpor mezi etikou a podnikatelskou sférou

1.4.2014 

Předseda Papežské rady Iustitia et pax, kardinál Peter Turkson, včera vystoupil na Univerzitě sv. Tomáše v Hustonu na konferenci věnované vztahu mezi etikou a ekonomií, organizované Katolickou ekonomickou školou.

Ve své relaci nazvané „Chléb náš vezdejší dej nám dnes: vnášet etiku práce do ekonomie“ vatikánský reprezentant rekapituloval principy sociálního učení církve, které - jak zdůraznil – pomáhá „produkovat dobrý majetek, dobrou práci a dobré bohatství“. Vzhledem k tomu, že uživatelé jsou osoby a nikoli předměty nebo pouze konzumenti, ekonomie vyžaduje solidaritu s chudými a službu obecnému dobru. Ekonomický systém musí mít na zřeteli lidskou společnost v celku, zajišťovat důstojnost lidské práce a lidský rozvoj pracujících. „Dobré bohatství“, na něž odkazoval ghanský kardinál , je tedy takové, které nakládá se ziskem zdravě, bere v potaz kulturní kontext a směřuje ke spravedlivému rozdělování.

Další téma, kterého se kardinál Turkson dotkl ve své přednášce, mířilo do univerzitního prostředí. Katolická univerzita má učit studenty neoddělovat svou profesi od víry, nýbrž mít stále na paměti „nepodmíněnou hodnotu lidské osoby“. Úkolem mladých je nejen rozpoznávat etické aspekty ekonomie, ale také jednat na základě křesťanských hodnot a proměňovat tak společnost. Etika není zvláštním univerzitním kurzem, zdůraznil vatikánský reprezentant, nelze ji oddělovat od jiných „neetických“ disciplín. „Chtěl bych vás povzbudit – řekl kardinál Turkson – abyste rozvinuli akademické projekty, které obnoví správný vztah mezi etikou a ekonomií a rozptýlí údajný rozpor mezi etickými ideály a realitou podnikatelské sféry.“

V závěru svého vystoupení kardinál Turkson vyzval děkany fakult, kterým byla konference určena, aby podporovali víru studentů, pomáhali jim vtělovat ji do skutečnosti a předkládali jim sociální učení církve jako průvodce k praktikování vlastní víry.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.