Papež potvrdil vznik nového ukrajinského exerchátu a volbu dvou biskupů

2.4.2014 

Papež František dal souhlas ke vzniku nového řeckokatolického exarchátu Charkov na Ukrajině. Kyjevsko-haličský arcibiskup větší Sviatoslav Ševčuk jej se souhlasem synodu řeckokatolické církve na Ukrajině vydělil ze současného exarchátu Donětsk – Charkov.

Zároveň Svatý otec potvrdil kanonickou volbu, kterou tento synod zvolil do čela charkovského exarxátu O. Vasyla Tučapetse, dosavadního igumena kláštera sv. Řehoře velikého v Kyjevě. Nový charkovský exarcha (nar. 1967) je od roku 1996 řeholníkem Ukrajinské provincie Nejsvětějšího Spasitele baziliánského řádu sv. Josafata. Na kněze byl vysvěcen v roce 1997. Teologická studia absolvoval na varšavské Papežské teologické fakultě. Působil v pastoračně v několika ukrajinských farnostech a zároveň vyučoval asketiku na řádovém učilišti v Zoločivě u Lvova. Od roku 2005 je představeným kyjevského kláštera Sv. Bazila Velikého a od 2012 rovněž vikářem a poradcem baziliánské provincie na Ukrajině.

Papež František dále přijal také další kanonickou volbu ukrajinského řeckokatolického synodu, který zvolil eparchiálním biskupem v haličském Stryji mons. Tarase Senkiva, O.M., který doposud zastával úřad apoštolského administrátora této eparchie. Na místo jeho pomocného biskupa byl zvolen a nyní rovněž papežem schválen dosavadní protosyncellus této eparchie, P. Bohda Manyšyn. Nový stryjský biskup Taras Senkiv (nar. 1960) vystudoval teologii na Cyrilometodějské teologické fakultě Palackého univerzity v Olomouci. V roce 2006 složil věčné sliby v řádu minimů sv. Františka z Paoly. Po pastoračních a akademických zkušenostech (vyučoval pastorální teologii na Teologické akademii v Ivano-Frankivsku) byl v roce 2008 zvolen pomocným biskupem stryjské eparchie a od roku 2010 zastával úřad apoštolského administrátora v téže eparchii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.