Petrův nástupce k biskupské konferenci Rwandy

3.4.2014 

Dvacáté výročí genocidy, jejíž rány nejsou ještě zaceleny, připomněl papež František v poselství předaném rwandským biskupům při dnešním setkání v rámci jejich návštěvy Ad limina.
„Z celého srdce se připojuji k národnímu smutku a ujišťuji vás o své modlitbě za vás, vaše komunity, za všechny oběti a jejich rodiny a celý rwandský národ bez rozdílu náboženství, rasy či politické příslušnosti,“ píše papež hned v úvodu. Právě smíření a zacelení ran tragických událostí z před dvaceti let zůstává prioritou místní církve. Usmíření, které se zdá z lidského hlediska nemožné, je uskutečnitelné cestou víry a modlitby, ujišťuje Svatý otec. Je to však dlouhá cesta, vyžadující trpělivost, vzájemnou úctu a dialog.

František cituje Ježíšovu velekněžskou modlitbu o jednotu, „aby svět uvěřil“ (srov. Jan 17, 23) a vybízí rwandské biskupy, aby podporovali překonávání předsudků a rozkolu mezi etniky. „Církev má mluvit jediným hlasem, projevovat svou jednotu a upevňovat společenství se všeobecnou církví a Petrovým nástupcem,“ zdůrazňuje papež.
Za důležité označuje rovněž posílení vztahu mezi církví a státem. Vhodnou příležitostí k tomu je 50. výročí navázání diplomatických vztahů se Svatým stolcem, které připadá na 6. června letošního roku.

Svatý otec ocenil „nenahraditelnou práci církve pro společné dobro“, zejména nasazení řeholních institucí v pomoci lidem poznamenaným válkou a zejména vdovám a sirotkům, starým lidem, nemocným a dětem. Mezi úkoly do budoucnosti jmenoval výchovu mladých lidí v duchu evangelia a kvalitní formaci laiků. Laičtí katecheté hrají už nyní významnou roli v různých oblastech života církve, od církevních hnutí po školy a charitativní organizace.

Zvláštní pozornost mají biskupové věnovat také rodině, ohrožené procesem sekularizace, a důkladné přípravě bohoslovců. Bratrskou pozorností mají zahrnovat také své kněze, zdůrazňuje papež: „Jejich úkol je obtížný, potřebují mít ve vás naprostou oporu a zažívat od vás osobní povzbuzení,“ stojí v poselství rwandským biskupům.

V závěru svěřuje František celý rwandský národ mateřské ochraně P. Marii, vzývané na poutním místě v Kibeho, kde se roce 1981 ukázala několika mladým lidem.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.