Kardinál Ruini: Jan Pavel II. důvěřoval v budoucnost křesťanství

8.4.2014 

Muž hluboké modlitby, světec našich dní. Těmito slovy vzpomíná na Jana Pavla II. kard. Camillo Ruini necelé tři týdny před jeho svatořečením. Italský kardinál zastával po 17 let úřad papežského vikáře pro římskou diecézi a byl tudíž v úzkém kontaktu s papežem Wojtylou.

Jeho odkaz je velmi živý – stejně jako jeho výzva, abychom neměli strach a otevřeli Kristu všechny brány – do světa kultury, politiky, ekonomiky, ale zejména do osobního života. Velmi aktuální je také jeho důvěra v budoucnost křesťanství. Připomeňme si, že program evangelizace, který dnes papež František tak silně podporuje, je v podstatě tentýž program, který inspiroval veškerou činnost Jana Pavla II.“

Jan Pavel II. vyhledával přímý vztah k člověku, chtěl se setkávat s lidmi, jak dosvědčují četné návštěvy římských farností.

Jistě. Jan Pavel II. měl k lidem blízko a zejména v období nemoci v něm lidé skutečně spatřovali světce. Vzpomínám si na časté dojetí věřících, kteří se s ním setkávali ve farnostech, byl jsem toho svědkem. I když mu ubývalo fyzických sil, přesto se k lidem třeba i dovlekl, aby je mohl osobně pozdravit, zejména pak nemocné“.

Jednou jste vyprávěl o tom, jak kard. Dziwisz, tehdejší osobní sekretář Jana Pavla II., papeže uklidňoval, aby v nemoci zůstal doma. Návštěvy farností prý může zastat jeho vikář, kardinál Ruini.

…a papež odpověděl: Ale římský biskup jsem já! Tato slova přitom zazněla v lednu 2005, tedy pouhé čtyři měsíce předtím, než zemřel.“

Co ze svatosti papeže Wojtyly je podle vašeho soudu naopak dnes méně známo?

Určitě to nejhlubší – modlitba. Ačkoliv mnozí vědí, že Jan Pavel II. byl už od mládí mužem usebrané modlitby. Jeho spolužáci v krakovském semináři napsali na dveře jeho pokoje „budoucí světec“. Velice mne oslovila skutečnost, že všechna konkrétní životní rozhodnutí podstupoval ve světle svého vztahu k Bohu. A tento vztah mu poskytoval nesmírnou důvěru a odvahu.“

Opakovaná výzva Jana Pavla II. k důvěře, naději a odvaze je platná také pro dnešní občanskou společnost, poznamenává v závěru rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kard. Camillo Ruini. Kéž by v tomto smyslu budoucí kanonizace povzbudila jak Itálii, tak celý svět, dodává italský kardinál.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.