Na nádvoří národů nebude chybět ani hip hop

9.4.2014 

Pod titulem „Víra, kultura a společné dobro“ byla dnes ve Washingtonu zahájena další etapa „Nádvoří národů“, vatikánského fóra pro dialog s nevěřícími, který je jednou z domén Papežské rady pro kulturu. Tři dny konferencí, veřejných debat a představení hostí Kennedyho centrum, Georgetown University a Knihovna Kongresu. Hovoří kardinál Gianfranco Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu:

„Zvolené téma bylo koncipováno co nejobecněji, tak aby vyhovělo tomuto typu západní globalizované kultury. Umožňuje reflektovat vztah společnosti a státu, totiž společnosti, k níž na jedné straně patří náboženské zkušenosti, a na druhé straně státu, který s mnohotvárnými náboženskými zkušenostmi vede dialog, ačkoli zároveň vystupuje naprosto autonmně. Do akce je přímo zapojen také Kongres, oficiální zástupci demokratů a republikánů se aktivně zúčastní debat.“

Washingtonské „Nádvoří národů“ doplňuje celá řada uměleckých produkcí. Například dramatická performance o postavě Flannery O´Connorové (1925 – 1964), spisovatelky a exponentky tzv. jižanské gotiky. Při tzv. Interfaith se ke společné meditaci sejdou mladí lidé různých náboženských tradic. V barvitém programu však nebude chybět ani představení ve stylu hip hop, dodává kardinál Ravasi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.