František kázal o diktatuře uniformního, zbožštěného myšlení

10.4.2014 

„Také dnes existuje diktatura uniformního myšlení (pensée unique),“ které zabíjí „svobodu národů, svobodu lidí, svobodu svědomí“. Je třeba „bdít a modlit se“ – řekl dnes papež v homilii při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty.

Bůh slíbil Abrahámovi, že se stane otcem mnoha národů, ale on a jeho potomstvo budou muset zachovávat smlouvu s Pánem. První liturgické čtení (Gn 17,3-9) bylo papeži Františkovi podnětem k vysvětlení uzavřenosti farizejů Ježíšovu poselství. Jejich pochybení spočívalo v tom – řekl – „že vytrhli přikázání od Božího srdce. Mysleli, že se všechno vyřeší dodržováním „přikázání, která však – zdůraznil papež – nejsou chladným zákonem, neboť v sobě skrývají vztah lásky a jsou ukazateli, které nám pomáhají nepochybit cestou na setkání s Ježíšem.“ Farizejové tak zavírají srdce i mysl „každé novotě, nechápou cestu naděje. Je to drama uzavřeného srdce, drama uzavřené mysli. Je-li srdce zavřeno, pak toto srdce zavírá mysl, a jsou-li uzavřeny srdce i mysl, není místo pro Boha, nýbrž jenom pro to, co my si myslíme, že se má dělat. Naproti tomu přikázání obsahují příslib a proroci tento příslib probouzejí.“ Ti kdo mají „srdce a mysl uzavřené, nedovedou přijmout nové poselství, které přináší Ježíš a které je tím, jež bylo příslibeno věrností Boha a proroky. Oni však nechápou“.

Je to uzavřené myšlení, které není otevřeno dialogu, možnosti, že existuje něco jiného, možnosti, že k nám promlouvá Bůh a říká nám, jaká je Jeho cesta a jak jednal s proroky. Tito lidé nenaslouchali prorokům a nenaslouchali Ježíšovi. Je to víc než pouhá tvrdohlavost. Je to idolatrie vlastního myšlení. »Já to myslím takto a tak to musí být a ne jinak.« Tito lidé měli uniformní myšlení a chtěli toto myšlení vnutit Božími lidu a proto jim Ježíš vytýkal: »Vkládáte lidem na ramena těžká břemena, ale sami se jich nedotknete ani prstem« (Mt 23,4).“

Ježíš jim „vytýká jejich nekoherenci“, pokračoval papež. „Teologie těchto lidí – řekl - se stává otrokyní tohoto schematu myšlení, uniformního myšlení“.

Není možnost dialogu, není možnost otevření novostem, které Bůh přináší skrze proroky. Tito lidé zabili proroky, zavírají dveře Božím příslibům. A nastoupí-li v lidských dějinách tento fenomén uniformního myšlení, kolik jen neštěstí přinese? Minulé století jsme všichni viděli diktatury uniformního myšlení, které zabilo mnoho lidí, a ve chvíli, kdy se oni cítili pány, nemohlo se myslet jinak. Myslí se tak.

„Také dnes – řekl dále papež – je zbožšťováno uniformního myšlení“:

Dnes se musí myslet takto a pokud tak nemyslíš, nejsi moderní, nejsi otevřený nebo ještě něco horšího. Mnohokrát říkají někteří vládci: »Žádám o finanční pomoc na to či ono«; a dostane se jim odpovědi: »Chceš-li tuto pomoc, musíš myslet takto a udělat ten či onen zákon...«. Také dnes tedy existuje diktatura uniformního myšlení a tato diktatura je stejná jako u těchto lidí, kteří berou kameny, aby kamenovali svobodu národů, svobodu lidí, svobodu svědomí, vztah lidu k Bohu. A Ježíš je dnes znovu křižován.

„Vzhledem k této diktatuře – uzavíral papež dnešní ranní homilii – Ježíš vybízí stále k témuž, totiž abychom bděli a modlili se, nebyli pošetilí a nekupovali věci, které nenapomáhají pokoře a modlitbě, a Pán nám vždycky dá svobodu otevřeného srdce, takže přijmeme Jeho Slovo, jež je příslibem, radostí a smlouvou. A s touto smlouvou jděme dál.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.