Papež se setkal s účastníky sympozia o boji proti obchodu s lidmi

10.4.2014 

Papež František pozdravil účastníky v pořadí už druhého sympózia o boji proti obchodu s lidmi, které probíhá pod patronátem Biskupské konference Anglie a Walesu ve vatikánském sídle Papežské akademie sociálních věd:

Obchod s lidmi je ranou na těle současného lidstva, ranou na Kristově těle. Je to zločin proti lidskosti. Jestliže jsme se zde sešli, abychom spojili své síly, znamená to, že si přejeme doprovázet a posilovat strategie a profesionální přístup evangelijním soucitem a blízkostí k mužům a ženám, kteří jsou oběťmi tohoto zločinu.

zdůraznil František k promluvě k shromážděným, mezi nimiž nechyběl iniciátor akce, kardinál Vincent Nichols. Sympózia se účastní jak představitelé policie, tak humanitární pracovníci z více než 20 zemí. Jak papež připomněl úkoly každé z těchto zaangažovaných skupin jsou různé. První používá rigorózní nástroje legislativy, druhá má obětem zločinu nabídnout přijetí a lidskou vřelost. Jde o komplementární přístupy a jejich spolupráce je velmi důležitá – zdůraznil Svatý otec.

Mezi účastníky sympózia je také nigerijský kardinál John Onaiyekan. Jak řekl Vatikánskému rozhlasu, úkol církve v této oblasti je široký. Začíná hlásáním milosrdenství, svobody a Boží lásky. to všechno je těmto lidem, považovaným za otroky, upíráno:

Církev má úkol ve všech oblastech. Už když si mladí myslím, že jim peníze zabezpečí krásný život, je potřeba začít s učením o tom, co znamená skutečná svoboda, co je pravé štěstí a cíl života. Pokud jde o obchodníky s bílým masem, to jsou skuteční zločinci. Můžeme jistě říct, že takto se s člověkem nenakládá, ale naše práce má své limity. Musí zasáhnout občanské autority a pořádkové síly
– komentuje nigérijský kardinál.

Hlavním cílem vatikánského sympózia je posílit mezinárodní spolupráci v boji s touto formou organizovaného zločinu. Hovoří šéf italské policie, Alessandro Pansa:

Naším prvotním cílem je zachraňovat lidské životy. V boji s obchodem existuje koordinace, jde o boj proti formě organizovaného zločinu, který je zdrojem vůbec největšího nelegálního obohacovaní na světě. Proto se v něm angažují všechny země. Interpol zahrnuje 190 států, Europol sdružuje všechny země Evropské unie. Cíle jejich práce jsou jasné. Oproti tomu jistý individualismus a – když dovolíte – trochu egoismu jednotlivých zemí je v otázce přijetí a integrace obětí. To je věc, která se netýká policie a těžko se na ní spolupracuje, protože má velmi silný dopad a vysokou cenu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.