Papež: mezi nejvážnějšími hrozbami dneška je odtržení ekonomie od morálky

11.4.2014 

Lidský život je posvátný a nezcizitelný. Bez uznání práva na život jako prvního ze všech práv, postrádají ostatní občanská práva oporu. Papež František to zdůraznil při setkání s představiteli italského Hnutí pro život. Ve skupině byli také ředitelé center konkrétně pomáhajících ženám v obtížných situacích.
Jak papež opět naznačil, vše se odvíjí od základního postoje ke světu a k životu. Pokud se řídíme konzumem, snadno dospějeme k tomu, že i s životem lze nakládat podle návodu použij a vyhoď:

Jednou z nejvážnějších hrozeb, jimž je naše epocha vystavena, je odtržení ekonomie od morálky, možností trhu vybaveného technickými novinkami od elementárních etických norem stále opomíjenější lidské přirozenosti. Proto je nutné rezolutně se postavit proti každému přímému útoku na život, zejména na nevinný a bezbranný život. A člověk v mateřském lůně, který se teprve má narodit, je nevinný z definice.

František ocitoval II. vatikánský koncil, který odsoudil interrupci spolu s vraždou dítěte jako „hanebný zločin“ (Gaudium et spes, 51). V improvizované vsuvce pak zavzpomínal na lékařskou konferenci, které se kdysi zúčastnil, a kde se stal svědkem zvláštní konverze:

Po konferenci jsem se zdravil s lékaři, mluvil jsem s nimi. Jeden z nich si mě vzal stranou. Měl v ruce jakýsi balíček a řekl mi: „Otče, chtěl bych vám něco odevzdat. Jsou to nástroje, které jsem používal při potratech. Našel jsem Pána Boha, litoval jsem svých činů a nyní bojuji pro život!“ A předal mi ty nástroje. Modlete se za tohoto dobrého muže!

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.