Kardinál Raï: V Sýrii neprobíhá občanská válka

15.4.2014 

„V Sýrii neprobíhá občanská válka, říká rozhodně libanonský patriarcha, kard. Bechara Raï. Některé země a mocnosti, které si nedovolím jmenovat, pokračuje nejvyšší představitel maronitských křesťanů, podporují zbraněmi, penězi a politicky skupiny vzbouřenců a islamistických partyzánů přicházejících z celého světa. Jde o radikály ze severní Afriky, Ázerbájdžánu, Afghánistánu, Libye, Čečenska, Jemenu, ale i z Evropy, kteří přicházejí do Sýrie, aby tam terorizovali zabíjením a devastacemi. Sýrie se stala scénou ozbrojeného konfliktu, které vedou různé mocnosti kvůli svým vlastním ekonomickým a finančním zájmům. Velvyslanec jednoho ze států podporujících takzvanou opozici v rozhovoru se mnou připustil,“ říká maronitský patriarcha, „že bohužel některé západní země, včetně té jeho, podporují a financují fundamentalistické skupiny v Sýrii. Jde o zahraniční vměšování, které podněcuje válku za každou cenu pod záminkou zavedení demokracie. Jsou-li nutné reformy v Sýrii jakož i v jiných arabských zemích, pak je nelze dělat zvnějšku nebo terorem. My nejsme hlupáci. “
Tato slova kardinála Bechara Raïe z interview pro internetový portál L´oeuvre Orient způsobila velký ohlas. Vatikánský rozhlas se proto maronitského patriarchy zeptal, jaké byly reakce na toto silné prohlášení:

Ti kdo nechtějí mír a nechtějí politické řešení odmítají tento pohled. Zakusil jsem to osobně hned na začátku války v Sýrii. Jsem si vědom toho, co říkám, a říkám to veřejně. Hned zpočátku kdy jsem vyzýval k mírovému a politickému řešení v Sýrii, bylo mi namítáno, že podporuji tamější režim. Potěšilo mne proto, že papež František hned od svého zvolení nepřestal vybízet k politickému řešení. V Sýrii nejde o boj mezi syrskými sunnity a šíity, protože tam šíité nežijí. Jde o boj sunnitských zemí na čele se Saudskou Arábii a šíitskými zeměmi na čele s Iránem. Tyto státy válčí v Sýrii skrze opozici na jedné straně a fundamentalistickými skupinami a obchodníky různých západních i východních zemí straně na druhé.

Říká libanonský patriarcha Bechara Raï o konfliktu, který stále probíhá jen pár kilometrů od sídla maronitského patriarchátu v Bkerké.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.