Papež: Bůh vítězí neúspěchem

16.4.2014 

Na Svatopetrském náměstí se dopoledne sešlo přibližně 40 tisíc lidí, aby se účastnili generální audience. Papež František svou předvelikonoční katechezi věnoval Ježíšovu Umučení a mimo jiné řekl:

Očekáváme, že Bůh ve své všemohoucnosti přemůže nespravedlnost, zlo, hřích a utrpení triumfálním božským vítězstvím. Bůh nám však ukazuje pokorné vítězství, které se z lidského hlediska jeví jako ztroskotání. Můžeme říci, že Bůh vítězí neúspěchem! Boží Syn se objevuje na kříži jako poražený člověk: trpí, je zrazen, zhanoben a umírá. Ježíš však dovoluje, aby se zlo vyzuřilo na Něm, bere jej na sebe, aby jej přemohl. Jeho umučení není neštěstí; Jeho smrt – ona smrt – byla „napsána“. Opravdu nenacházíme mnohá vysvětlení! Jde o zarážející tajemství. Tajemství obrovské pokory Boha: „Tak Bůh miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna“ (Jan 3,16). Přemýšlejme tento týden hodně o Ježíšově bolesti a říkejme si: učinil to pro mne. I kdybych byl jediným člověkem na světě, On by to učinil. Učinil to pro mne. Polibme kříž a říkejme: pro mne, děkuji Ježíši, pro mne.

Když se zdá, že je vše ztraceno, když nikdo nezůstane, protože bude „bit pastýř a ovce ze stáda se rozprchnou“ (Mt 26,31), pak teprve zasáhne Bůh mocí zmrtvýchvstání. Ježíšovo vzkříšení není dobrým koncem hezké pohádky, není to happy end nějakého filmu, nýbrž zásah Boha Otce tam, kde selhává lidská naděje. Ve chvíli, kdy se zdá, že je vše ztraceno, ve chvíli bolesti, kdy se mnohým chce sestoupit z kříže, přibližuje se nejvíce moment vzkříšení. Noc je nejtemnější právě nad ránem, těsně před východem slunce. V nejtemnější chvíli zasahuje Bůh a křísí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.