Papež na Zelený čtvrtek umyje nohy dvanácti postiženým lidem

16.4.2014 

Považujeme papežovo gesto za docenění světa postižených, uvedl pro Vatikánský rozhlas mons. Angelo Bazzari, který vede italskou nadaci Otce Carla Gnocchiho (blahoslavený, viz foto). Nadace, která letos slaví šedesát let od svého vzniku, se ve svých 29 střediscích trvale stará o tři tisíce lidí se zdravotním postižením. Dalších deset tisíc pacientů do jejích zdravotnických center denně dochází.

Bylo to docela jednoduché. Napsal jsem papežovi dopis a pak jsem se s ním na pár minut setkal na Svatopetrském náměstí. Znovu jsem ho k nám pozval a on odpověděl: Proč ne? Budeme na to myslet. Když jsme se pak dozvěděli o jeho rozhodnutí, vzbudilo to náš obdiv a také radostné a rozechvělé očekávání. Papež se ve čtvrtek setká se zaměstnanci našich dvou římských center a také s delegacemi ze všech italských středisek. Budou tu postižení, jejich rodiny, dobrovolníci, zaměstnanci a také přátelé nadace Otce Gnocchiho.”

Navzdory všem těmto vypočítaným kategoriím chtějí v nadaci usilovat o rodinnou a důvěrnou atmosféru, v souladu s liturgií Zeleného čtvrtku.

Pro obřad mytí nohou jsme vybrali dvanáct postižených lidí různého věku, etnického původu a různých vyznání. Jsou nositeli vážných či méně těžkých postižení. Náš zakladatel prošel utrpením druhé světové války a ve své duchovní závěti se tázal: Proč existuje bolest? A sám si odpovídal: Aby se tak projevily Boží skutky a lidské činy.”

Říká mons. Bazzari, třetí nástupce blahoslaveného milánského kněze a zakladatele nadace pro pomoc postiženým, O. Carla Gnocchiho.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.