Papež: Oslavený Ježíši učiň přítrž každé válce a nevraživosti

20.4.2014 

Zatímco sobotní bohoslužbu v Římě provázela průtrž mračen, v neděli se vyjasnilo a vysvitlo slunce. Dopoledne slavil papež eucharistii na náměstí sv. Petra a po ní oslovil přibližně 150 tisíc věřících. Svatý otec před požehnáním Urbi et Orbi mimo jiné řekl:

Toto je vrchol evangelia, povýtce dobrá zvěst: Ježíš, ukřižovaný, byl vzkříšen! Tato událost je základem naší víry a naší naděje: kdyby Kristus nevystal z mrtvých, křesťanství by bylo bezcenné; veškeré poslání církve by postrádalo svůj podnět, protože odtud vyšlo a stále vychází. Poselství, které křesťané nesou světu, říká: Ježíš je vtělená Láska a zemřel na kříži pro naše hříchy, ale Bůh Otec Jej vzkřísil a učinil Pánem života a smrti. V Ježíši Láska zvítězila nad nenávistí, milosrdenství nad hříchem, dobro nad zlem, pravda nad lží, život nad smrtí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežova Velikonočního poselství je ZDE

Úplně na závěr, po požehnání Urbi et Orbi, papež ještě krátce pozdravil všechny účastníky tohoto velikonočního setkání:

Drazí bratři a sestry,
Znovu přeji požehnané Velikonoce vám všem, kteří jste na toto náměstí přišli ze všech částí světa, jakož i těm, kteří jsou s námi v různých zemí spojeni pomocí sdělovacích prostředků. Přineste do svých rodin a svých společenství radostné poselství, že Kristus - náš pokoj a naše naděje - vstal z mrtvých!
Děkuji za vaši účast, za vaši modlitbu a za vaše svědectví víry. S uznáním zmiňuji zvláště dar krásných květů, které pocházejí z Nizozemska. Požehnané Velikonoce vám všem.
Dobrou chuť k obědu a nashledanou.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.