Benedikt XVI. bude přítomen na nedělní kanonizační liturgii

26.4.2014 

Jak na sobotním brífinku v Tiskovém středisku Svatého stolce potvrdil O. Federico Lombardi, Benedikt XVI. se zúčastní kanonizace svých předchůdců.

“Emeritní papež Benedikt XVI. přijal pozvání na nedělní kanonizaci a sdělil papeži Františkovi, že zítra ráno bude na slavnosti přítomen a že bude koncelebrovat. Neznamená to, že bude o oltáře, kde budou koncelebrovat kardinálové Sodano, Re, Dziwisz, Vallini a biskup Bergama. Emeritní papež bude po levé straně papežského podia společně s dalšími kardinály a biskupy. Jeho přítomnost nás všechny potěší“.

Uvedl ředitel Tiskového střediska Svatého stolce. Jak dodal, v neděli 27. dubna bude Vatikánská bazilika otevřena od 14 do 22 hodin, aby se věřící mohli modlit u hrobů nových světců. Přístup na Náměstí svatého Petra a do přilehlých ulic byl uzavřen v sobotu od 19 hodin. V neděli ráno v 5.30 se bariéry otevřely a náměstí a ulice Via della Concialiazione zaplnily desetitisíce věřících. Pro ty, kdo se nedostanou přímo na náměstí nebo na Via della Conciliazione, připravilo město Řím velké obrazovky také na pěti dalších místech: před Andělským hradem, na Piazza Navona, na Piazza del Popolo, před Santa Maria Maggiore a na Fori Imperiali.

Podle posledních informací italského ministerstva vnitra se očekává zhruba milion poutníků. Počet ohlášených státních delegací vystoupil na 122; 24 z nich povedou přímo hlavy států a dalších 10 předsedové vlád. Přítomno je 26 tisíc dobrovolníků pořádkových služeb, 10 tisíc příslušníků bezpečnostních složek, 16 zdravotnických stanovisek, 77 ambulancí. Metro fungovalo celou noc.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.