Sobotní audience papeže Františka

26.4.2014 

Dnešní dopoledne papeže Františka vyplnila řada soukromých audiencí pro státní představitele, kteří se do Říma sjíždějí na nedělní svatořečení. Petrova nástupce vyhledali honduraský prezident Juan Orlando Hernández Alvarado s chotí a doprovodem, bývalý belgický král Albert II. s královnou Paolou, ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk a polský prezident Bronisław Komorowski s chotí a doprovodem.

V souvislosti s audiencí pro ukrajinského ministerského předsedu vydalo tiskové středisko Svatého stolce oficiální prohlášení, podle něhož se diskutovalo zejména o současné situaci na Ukrajině. Zaznělo přání, aby všechny zúčastněné strany konstruktivně spolupracovaly na obnově politické a sociální stability v zemi, za respektování mezinárodního práva a za podpory porozumění všech národů v regionu. V tomto procesu sehrávají církve, náboženské společnosti i každý věřící jednotlivec specifickou úlohu. Jsou totiž povoláni pracovat na vzájemné úctě a svornosti všech složek společnosti. V závěru dnešní audience ukrajinského premiéra u papeže Františka se obě strany soustředily na možnost dalších iniciativ mezinárodního společenství v ukrajinské krizi. Ukrajinský premiér se dnes po audienci u papeže Františka rozhodl vzhledem k situaci ve své vlasti vrátit zpět a nezúčastní se kanonizace, jak bylo předem oznámeno.

V pátek 25. dubna papež přijal nově zvoleného prezidenta středoamerického Salvádoru. V téměř půlhodinovém hovoru s bývalým partyzánským velitelem, Salvadorem Sanchezrem Cerenem, se papež zajímal o situaci v Latinské Americe a o postavení církve v nejmenší latinskoamerické zemi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.