Kardinálská rada ukončila své zasedání

30.4.2014 

Jak informovalo tiskové středisko Svatého stolce, osmičlenná kardinálská rada, pověřená reformou římské kurie, dnes odpoledne ukončila své čtvrté zasedání. Tentokrát projednávala zejména chod a organizaci Papežských rad. Dnes dopoledne kardinálskou radu navštívil generální sekretář biskupské synody, kard. Lorenzo Baldisseri, aby referoval o přípravě budoucí synody o rodině. Kardinálové se také domluvili na pracovním plánu příštích měsíců, které je dělí od dalšího zasedání počátkem července opět ve Vatikánu.

Prvním konkrétním plodem reformy římské kurie bylo ustavení Ekonomické rady, která se sejde poprvé v pátek 2. května. Schůzky v Boloňském sále Apoštolského paláce se zúčastní rovněž papež František, který pronese úvodní pozdrav. Na svém prvním celodenním zasedání Ekonomická rada vypracuje své stanovy a programovou náplň.

Rovněž tak počátkem května (od 1. do 3. 5.) se poprvé setká nově ustavená Komise pro ochranu nezletilých. Cílem jednání v Domě svaté Marty je stanovit povahu a cíle této papežské komise a zamyslet se nad dodatečným začleněním zástupců dalších geografických oblastí. V sedmičlenné komisi doposud převažují Evropané, zatímco dva členové pocházejí z Ameriky (USA a Argentina).

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.