Eutanázie se vymyká kontrole

2.5.2014 

Kontroverzní zákony o aplikaci eutanázie se dostávají na mušku kritiky. Předseda komise pro kontrolu eutanázie je vyšetřován kvůli jejich zneužívání. V Belgii byla eutanázie legalizována v roce 2002 a v únoru letošního roku pak rozšířena také na nezletilé. Její kontrola budí v lidech stále větší obavy.

V minulých dnech podala dvacetiletá žena stížnost v kauze usmrcení své matky, která nikdy nenaznačila vůli podstoupit eutanázii a ve chvíli deprese nedostala potřebnou terapii. Krátce předtím přišla komisi pro kontrolu aplikace zákona o eutanázii podobná stížnost, tentokrát ohledně ženy trpící chronickými depresemi. Její děti se o eutanázii matky dozvěděli až po jejím vykonání. Stále častěji se proto otvírá otázka, zda eutanázie probíhá ve shodě s právem také v dalších případech.

Potvrzuje to sám předseda komise Wim Distelmans. Podle něj je každá druhá eutanázie v Belgii vykonávána tajně. Přesto se ani jeden ze 7 tisíc případů prozkoumaných komisí neobjevil před soudem. Objektivnost komise se tedy mnohým jeví jako pochybná. Už proto, že 4 z jejích 16 členů patří do sdružení ADMD, hlavního lobby za eutanázii v této zemi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.