Papež ke gardistům: Přitahujte pozornost lidí vstřícností, ne uniformou

5.5.2014 

Den před slavnostní přísahou přijal papež František nové rekruty Švýcarské gardy. Jak je tradicí, budou začleněni do této elitní jednotky v den, kdy se připomíná hrdinství jejich předchůdců při obraně papeže Klementa VII. za tzv. Sacco di Roma, vyplenění Říma v roce 1527. Ze 189 členů papežské gardy tehdy přežilo jen 42.

Společenský a církevní kontext se od té doby velmi změnil, řekl papež ve své promluvě v Klementinském sále Apoštolského paláce, ale lidské srdce zůstalo stejné, schopné jednat statečně a věrně - acriter et fideliter – jak hlásá heslo gardy. Zvláštním úkolem dnešních gardistů je vydávat křesťanské svědectví před těmi, kdo přicházejí do Vatikánu. František se pak zastavil u historických uniforem gardistů:

„Uniformy, které oblékáte, budou mít letos sto let. Jejich barvy a fazóna jsou známé po celém světě. Připomínají oddanost, serióznost a bezpečnost. Jsou rozpoznávacím znamením mimořádné služby i slavné minulosti. Za každou z uniforem je nicméně konkrétní člověk, se svou rodinou a zemí, z níž pochází, specifická osobnost s vlastním způsobem vnímání, s životními touhami a plány. Vaše uniforma je charakteristickým rysem Švýcarské gardy a přitahuje pozornost lidí. Pamatujte však, že tím, co má především zapůsobit na druhé, není uniforma, nýbrž ten, kdo ji obléká, a to svou vlídností, vstřícností a laskavým přístupem ke všem.“

- řekl papež v promluvě k novým gardistům.
Ačkoli se v řadě průvodců mylně traduje, že uniformy Švýcarské gardy navrhl Michelangelo, její současná podoba pochází až z roku 1914. Tehdejší velitel gardy Jules Répond se chtěl vrátit k původnímu vzhledu uniforem a ve svém návrhu se inspiroval Rafaelovými freskami. V současnosti se uniformy švýcarských gardistů šijí v České republice, v Třešti u Jihlavy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.