Počet hebrejskojazyčných křesťanů v Izraeli prudce vzrostl

7.5.2014 

Příliv emigrantů radikálně změnil situaci katolické církve v Izraeli. Katoličtí přistěhovalci a jejich děti žijí v židovském prostředí a přijali hebrejštinu za svůj jazyk. Celkový počet hebrejskojazyčných katolíků už přesáhl 150 tisíc, což znamená, že se téměř vyrovná počtu arabských křesťanů.

V Tel Avivu bylo otevřeno první pastorační centrum pro přistěhovalce, kteří se hlásí do římskokatolické církve. Považuji to za malý zázrak naší církve – řekl Vatikánskému rozhlasu P. David Neuhaus SJ, vikář jeruzalémského patriarchy pro hebrejskojazyčné katolíky:

„Přistěhovalce můžeme rozdělit do dvou skupin. Na ty, kteří přijíždějí za prací, a ty, kdo hledají politický azyl. První i druzí žijí v hebrejskojazyčném, židovském prostředí. Hebrejštinu se nejrychleji učí děti a právě s nimi hodně pracujeme, snažíme se pečovat o jejich víru, protože jejich život se odehrává v zesvětštěném židovském prostředí. Organizujeme pro emigranty pastorační programy, liturgie a doprovázíme je v každodenním životě, který je velmi skromný. Často žijí v bídě a v obtížných sociálních poměrech. V Tel Avivu obývají chudou čtvrť na jihu města. Je jich několik desítek tisíc. Církev tam byla dosud v podstatě nepřítomná. Pronajímali jsme místnosti, kde se sloužila liturgie a vedly katecheze. Nyní máme místo, které je opravdu naše, skutečné centrum pro tyto přistěhovalce.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.