Papež vybídl špičky OSN k "celosvětové etické mobilizaci"

9.5.2014 

Papež František přijal na audienci účastníky setkání Rady výkonných ředitelů systému Spojených národů v čele s generálním sekretářem této organizace Pan Ki-munem. Petrův nástupce v úvodu poděkoval za jejich úsilí o světový mír, úctu k lidské osobě, ekonomický a sociální rozvoj a za ochranu nejchudších a nejslabších. Jak dodal, setkání se příznačně odehrává v době předznamenané svatořečením dvou papežů inspirativních právě v péči o integrální rozvoj člověka a porozumění mezi národy.
Papež pak vyzval nejvyšší představitele OSN, aby se nespokojovali s dosaženými cíli, ale snažili se vyjít vstříc těm, kdo od nich očekávají víc:

„V případě světové politické a ekonomické organizace schází mnohé – vzhledem k tomu, že velká část lidstva nadále nemá přístup k výdobytkům pokroku a je tak ve skutečnosti zařazována mezi lidské bytosti druhé kategorie. Budoucí Cíle udržitelnho rozvoje by proto měly být fomulovány velkoryse a s odvahou, aby skutečně mohly ovlivnit strukturální příčiny chudoby a hladu, aby přinesly další podstatné výsledky ve prospěch ochrany životního prostředí, zaručily důstojnou práci všem a poskytly příslušnou ochranu rodině, která je základním prvkem každého udržitelného ekonomického a sociálního rozvoje. Jde zejména o to postavit se veškerým formám nespravedlnosti, „ekonomii vylučování“, „skartační kultuře“ a „kultuře smrti“, které by se naneštěsí mohly stát pasívně přijímanou mentalitou.“

Svatý otec pak vrcholným představitelů OSN připomněl evangelijní perikopu o Ježíšově setkání s bohatým celníkem Zacheem. Ježíšův pohled v něm probudil svědomí a vedl k radikálnímu rozhodnutí pro spravedlivé jednání. „Právě tento duch by měl stát na počátku a na konci každé politické a ekonomické činnosti,“ učil František představitele OSN v čele s jeho generálním sekretářem Pan Ki-munem. „Zejména vědomí důstojnosti všech bratří, jejichž život je posvátný a nedotknutelný od početí až po přirozený konec, nás má vést k dobrovolnému sdílení dober, které prozřetelnost vložila do našich rukou, ať už jde o materiální bohatství nebo o dílo inteligence a ducha, a velkoryse a hojně vracet to, co jsme snad nespravedlivě upřeli druhým,“ pokračoval papež František. Pak se vrátil k Zacheově příběhu:

„Ježíš po Zacheovi nežádá, aby změnil povolání, ani po něm nechce, aby udal svou obchodní živnost, má ho jen k tomu, aby všechno svobodně, bez váhání a diskusí, dal do služby lidem. To vše mi dovoluje tvrdit - ve stopách mých předchůdců - že rovného ekonomického a sociálního pokroku lze dosáhnout pouze spojí-li se vědecké a technické schopnosti v trvalém úsilí o solidaritu, doprovázeném velkorysostí a nezištností na všech úrovních,“

- zdůraznil papež František v promluvě k nejvyšším představitelům OSN. V závěru je vybídl k „celosvětové etické mobilizaci“, která má směřovat k naplnění ideálu bratrství a solidarity, zejména ve prospěch nejchudších a marginalizovaných.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.