Strategie Boko Haram slaví úspěch - nigérijské školy se zavírají

9.5.2014 

Svatý stolec se připojil k apelům na uvolnění studentek unesených v Nigérii. Únosy odsoudil jako „další dějství strašlivého násilí“ rozsévaného v této zemi teroristy z islamistické skupiny Boko Haram.

Vatikánský mluvčí zdůraznil, že únosy nevinných děvčat probouzí hluboký soucit. Není totiž známo, jak velkému ponížení a fyzickému i duchovnímu násilí jsou vystavena. „Připojujeme se k apelům na jejich propuštění a co nejrychlejší návrat do normálního života,“ uvedl P. Federico Lombardi. Ujistil rovněž o modlitbě za Nigérii, aby se co nejrychleji skoncovalo s konflikty a hrozivým terorismem, který je zdrojem nepředstavitelného utrpení.

Během posledních dvou útoků islamisté unesli více než 200 děvčat ve věku od 12 do 15 let. Mnoho nigérijských škol bylo uzavřeno v obavách z dalších únosů. „Zdá se, že zastrašovací strategie rebelů, kteří chtějí tímto způsobem ukázat, že jiné než islámské vzdělání dívky nepotřebují, přináší kýžené výsledky,“ zdůrazňuje nigérijský arcibiskup Ignatius Kaigama. Zároveň vybízí vládu k intenzívnějšímu nasazení za osvobození děvčat a razantnějšímu postupu proti islamistickému terorismu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.