Podnikatelé potřebují modlitbu a podporu církevního společenství, aby mohli dávat práci

10.5.2014 

Krize je pro podnikatele těžkou zkouškou naděje. Nesmíme je nechávat samotné – řekl papež František účastníkům vatikánského semináře o solidaritě v podnikání. Zorganizovala jej nadace Centesimus annus pro Pontifice působící v prostředí katolických podnikatelů. František připomněl, že solidarita je jedním z klíčových pojmů katolické sociální nauky. Harmonickým způsobem se pojí s principem subsidiarity. Součaysný svět má však problémy s uváděním těchto hodnot do života:

„V aktuálním hospodářském systému a mentalitě, kterou vytváří, se slovo „solidarita“ stává nevýhodné, ba dokonce na obtíž. Před rokem jsem vám říkal, že je v tomto světě povážováno za nadávku! Krize těchto let se svými hlubokými příčinami etického řádu ještě znásobila tuto „alergii“ na slova jako solidarita, rovné rozdělování dober, prvořadost práce.... A je pravda, že nikdo skutečně nezkoumá - nebo nechce zkoumat – jakým způsobem mohou tyto etické hodnoty nabýt konkrétní ekonomickou hodnotu, totiž stimulovat zdravý dynamismu v produkci, práci, obchodu nebo v samotném finančnictví.
Životným místem tohoto zkoumání je svědomí podnikatele. Zejména křesťanský podnikatel je neustále vybízen ke konfrontaci skutečnosti, v níž působí, s evangeliem. A evangelium po něm žádá, aby na první místo stavěl člověka a společné dobro, aby ze své strany usiloval o vytváření pracovních příležitostí, důstojné práce. Takovou věc přirozeně nelze činit osamoceně, ale ve spolupráci s dalšími lidmi, kteří sdílejí stejné etické základy, a ve snaze co nejvíce tuto síť rozvíjet.

František zdůraznil, že podnikatel, podobně jako politik či odborář, musí nacházet oporu ve svém křesťanském společenství. Musí se také mnoho modlit, zejména tehdy, když před ním stojí obtížná rozhodování. Podnikatel potřebuje zvláštním způsobem dar Boží rady, o kterém papež mluvil při poslední generální audienci. Tento dar mu pomáhá pracovat a rozhodovat tak, aby vždy bral ohled na větší dobro – řekl Svatý otec.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.