Papež k důlnímu neštěstí v Turecku

14.5.2014 

Silný vítr, který dnes dopoledne zametal římské ulice, neodradil více než 60 tisíc poutníků, kteří očekávali papeže Františka na Svatopetrském náměstí. Svatý otec pokračoval ve své katechezi o darech Ducha svatého. Zatímco v minulých týdnech hovořil o darech moudrosti, rozumu a rady, dnes se zaměřil na dar síly, který hned v úvodu vysvětlil takto:

Jedno podobenství, které vypráví Ježíš, nám pomáhá pochopit důležitost tohoto daru. Rozsévač vychází rozsévat. Ne každé sémě, které zaseje, však přinese plody. To, které padne na cestu, sezobou ptáci; to, které padne na kamenitou půdu nebo do trní, vzklíčí, ale brzy je spálí slunce nebo uschne. Jedině to, které padne na dobrou půdu, může vyrůst a přinést užitek (srov. Mk 4,3-9; Mt 13,3-9; Lk 8,4-8). Jak vysvětluje sám Ježíš svým učedníkům, rozsévačem je Otec, který svoje Slovo hojně rozsévá. Sémě však často narazí na vyprahlost našeho srdce a třebaže je přijato, hrozí mu, že nepřinese plod. Darem síly však Duch svatý osvobozuje půdu našeho srdce, osvobozuje srdce od apatie, nejistot a všech obav, které jej brzdí, aby tak Pánovo Slovo bylo opravdově a radostně uváděno ve skutek. Tento dar síly nám vpravdě pomáhá, dodává nám sílu a také nás zbavuje mnoha zábran.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze je ZDE

Po pozdravech v různých jazycích Petrův nástupce obrátil svou pozornost k nedávným tragickým událostem – důlnímu neštěstí v Turecku a poslednímu z celé řady ztroskotání ve Středozemním moři, které se stává hrobem emigrantů.

Drazí bratři, vyzývám vás k modlitbě za horníky, kteří včera zemřeli v dole u tureckého města Soma, a za jejich spolupracovníky, kteří nadále zůstávají uvězněni v důlních šachtách. Kéž Pán přijme zemřelé ve svém domě a posílí jejich rodinné příslušníky. Modleme se také za lidi, kteří v těchto dnech ztratili život ve Středozemním moři. Modleme se za to, ať se na první místo kladou lidská práva a ať se spojí veškeré síly k předcházení těmto ostudným masakrům.

Vybízel Svatý otec František ještě předtím, než v samém závěru generální audience, po společné modlitbě Otčenáš, udělil všem přítomným své apoštolské požehnání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.