Izraelský velvyslanec k papežově cestě do Svaté země

15.5.2014 

Návštěva papeže Františka v Izraeli bude „novým úhelným kamenem historického významu“ nejen pro vztahy mezi Izraelem a Vatikánem, ale také mezi katolickou církví a židovským národem. uvedl izraelský velvyslanec při Svatém stolci během setkání s diplomaty a novináři.

Na dotaz k novince této cesty, totiž že Svatého otce budou doprovázet jeho přátelé z jiných náboženství – rabín a muslimský šejk – Zion Evrony zdůraznil, že mezináboženský dialog je základem vzájemného porozumění, smíření a míru. Připomněl kontakty současného papeže s židovskou společností v Argentině a jeho pobyt v Izraeli v říjnu roku 1973, kdy jako provinciál argentinských jezuitů zažil výbuch Jomkipurské války, která mu znemožnila navštěvu mnoha míst.

Izraelský diplomat mluvil také o návštěvách Pavla VI., Jana Pavla II. a Benedikta XVI. ve Svaté zemi. Zdůraznil zejména rozvoj židovsko-křesťanských vztahů za Jana Pavla II. Jako svědek holokaustu prohloubil vztahy zahájené papežem Roncallim, uvedl velvyslanec Zion Evrony.

Právě Janu XXIII. vzdal zvláštní hold izraelský parlament na svém plenárním zasedání 13. května. Kneset ocenil jeho zásluhy jak o záchranu Židů během války, tak o židovsko-křesťanský dialog během jeho pontifikátu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.