První kontemplativní klášter od dob Mao Ce-tunga

15.5.2014 

Díky vatikánsko-čínské dohodě byl v provincii Shan Xi otevřen první klášter kontemplativních sester od doby, kdy se Mao Ce-tung v roce 1949 chopil moci. Klášter sv. Augustina požehnal biskup Paul Meng z Taiyuanu, uznávaný jak Římem tak oficiální Biskupskou konferencí katolické církve schvalovanou pekingskou vládou.
Slavnostní inaugurační liturgie se zúčastnilo 1 700 věřících a na 50 kněží z nejméně osmi diecézí. Nechyběly ani místní politické špičky.

Budovu kláštera financovala z velké části Britská charitativní organizace na podporu kulturní výměny s Čínou. Stavba trvala osm let. Místní biskup, devadesátiletý John Baptist Wang Jin z Yutze, se nemohl inaugurační ceremonie zúčastnit kvůli nemoci. Právě on však byl hlavním duchovním otcem projektu. Matka zakladatelka, sestra Mary Niu Shufen, se na něj obrátila kvůli jeho hluboké zkušenosti s kontemplací. Biskup John Baptist Wang Jin totiž prošel zkouškou dvacetiletého kriminálu, z toho desetiletou samotkou. Jemu také adresoval papež František poselství k otevření kláštera.

Klauzurní sestry se budou řídit řeholí sv. Augustina. Budovy přiléhající klášteru budou hostit rovněž katechetické středisko pro místní křesťany a pečovatelský dům pro nemocné a staré lidi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.