Arcibiskup Paglia k Mezinárodnímu dni rodiny: Otec není bratr

15.5.2014 

Tématem letošního Mezinárodního dne rodiny, který připadá na 15. květen, je sociální integrace a mezigenerační solidarita. Svátek rodiny ustavilo valné shromáždění OSN před dvěma desetiletími a právě u příležitosti tohoto výročí dnes na půdě Spojených národů vystoupil předseda Papežské rady pro rodinu, arcibiskup Vincenzo Paglia:

”Myslím, že je nevyhnutelně nutné opětovně posílit mezigenerační pouta. Dnes se kupříkladu často mluví o tom, že se vytrácí otcovská figura. Mnozí otcové zanedbávají povinnost výchovy svých dětí. Když totiž někdo dítěti řekne: Jsem tvůj bratr, asi nepochopil otcovskou zodpovědnost. Je tudíž naléhavé, aby církev znovu objevila tuto mezigenerační perspektivu a aby pak působila jako kvas ve společnosti.”

Kromě italského arcibiskupa dnes v newyorském sídle Spojených národů promluvili argentinský rabín Abraham Skorka a katarský vyslanec při OSN, Muslim Nassir Abdulazis al Naser. Mons. Paglia citoval z ustavující rezoluce Mezinárodního dne rodiny, která rodinu definuje jako základní jednotku společnosti.

”Rodina předchází sociální organizaci a musí tudíž společenské uspořádání inspirovat. Velmi mne těší, že Spojené národy chtějí prostřednictvím Mezinárodního dne rodiny tlačit vlády jednotlivých států k tomu, aby rodinu stavěly do středu své politiky. Nepřítomnost rodiny totiž oslabuje samotný chod dějin. Svatý stolec si je vědom naléhavosti tohoto problému a chce poukázat na rodinu jako na nejdůležitější společenský zdroj. Míním tím většinu rodin, tvořených otci, matkami, dětmi, prarodiči a vnuky, díky kterým se rozvíjí lidský rozměr naší společnosti.”

Rodině se budou věnovat příští dvě vatikánská synodální shromáždění a také Světové setkání rodin, které bude v září budoucího roku hostit filadelfská arcidiecéze. Z dosavadních osmi obdobných setkání jich pět zažilo přítomnost papežů Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Papež František dosud svou účast ve Filadelfii nepotvrdil, avšak zajisté souzní s mottem setkání, které zní Love is our mission: the family fully alive, Láska je naše poslání, rodina žije naplno.

”Dnešní evropská tendence vytvářet společnost bez rodiny, tedy prosazovat rodinu s jedním rodičem, svědčí o tom, že jsme zanedbali vztahy k druhým lidem. Jsou pro nás příliš namáhavé a považujeme za nesnesitelné, že bychom se měli celoživotně přivázat k jednomu člověku. Znamená to, že konečnou hodnotou je pouze naše “já”, což je zřejmá cesta, jak zevnitř zničit lidskou socializaci a vůbec život společnosti.”

Uzavírá předseda Papežské rady pro rodinu na okraj dnešního Mezinárodního dne rodin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.