Beatifikován druhý rumunský mučedník z dob komunismu

17.5.2014 

Ve městě Iasi v moldavském regionu byl dnes dopoledne beatifikován Anton Durcovici, řeckokatolický biskup tohoto města a mučedník víry z dob komunistické totality. Narodil se v Rakousku (17. 5. 1888), seminář vystudoval v Bukurešti a v Římě dosáhl doktorátu z filosofie, teologie a kanonického práva. Roku 1910 byl vysvěcen a působil v pastoraci. Roku 1947 byl jmenován biskupem v Iasi a „třebaže do rumunského politického dění vůbec nezasahoval, byl záhy zatčen jako nepřítel socialistického zřízení,“ přibližuje mučednictví nového blahoslaveného kardinál Angelo Amato:

Bylo to 26. června 1949 a onen den měl udělovat svátost biřmování 650 biřmovancům v jedné farnosti na okraji Bukurešti. Cestou do farnosti, kam se ubíral pěšky, vedle něho zastavil vůz tajné policie Securitate a několik mužů jej donutilo nastoupit. Tak byl mons. Durkovici pohlcen totalitní mašinérií. Několik týdnů byl nelítostně týrán. Byl držen v naprosté izolaci a nakonec ponechán zcela bez potravy i vody a zemřel 10.-11. prosince 1951. Jeden ze svědků-spoluvězňů později referoval, že jeho obnažené tělo jeden ze žalářníků hodil do společného židovského hrobu, nedaleko vězení.

Řeckokatolický biskup Anton Durkovici je již druhým blahoslaveným rumunským mučedníkem z dob komunistické totality. Papež František jej ve svém apoštolském listu nazývá „horlivým pastýřem, apoštolem eucharistické adorace a hrdinným svědkem společenství s Petrovým stolcem“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.